Алпинистът Атанас Скатов получи наградата си за спортист на месец

...
Алпинистът Атанас Скатов получи наградата си за спортист на месец
Коментари Харесай

Атанас Скатов бе отличен за спортист на месец май


Алпинистът Атанас Скатов получи премията си за състезател на месец май, откакто пребори конкуренцията в обичайна анкета на Пресклуб България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През предишния месец веганът Скатов изкачи без О2 шестия по височина връх в света Чо Ойо (8201 метра) и с това достижение пребори конкуренцията на шампионките от Европейското състезание по битка Биляна Дудова и Тайбе Юсеин, както и златната медалистка от Европейското състезание по самбо Мария Оряшкова. "Моят проект беше след Чо Ойо да се изкача на връх Еверест, или най-малко да опитвам, без шерпа и без О2, само че след случая с Боян Петров, ние двамата с него имахме солови разрешителни за Еверест, само че откакто се случи по този начин с него, на мен ми не разрешиха изрично да потегли нагоре без шерпа. Аз съм го качвал с шерпа и О2 два пъти Еверест и за мен не представляваше интерес да го върша отново", показа Скатов след награждаването.

Алпинистът си е сложил за цел да изкачи всички осемхилядници в света на напълно веган диета. "От втория ми план с 14-те осемхилядника, аз съм изкачил шест, има още осем, които имам голямо предпочитание да изкача и ще дам всичко от себе си. Преди седмица започнах още веднъж да упражнявам, макар доста натоварената ми стратегия, аз съм всеки ден в друг град, върша разнообразни презентации, представям новите книги. Естествено, имал съм моменти, на два пъти си споделях, че повече няма да вървя, тъй като когато си на тези експедиции е извънредно мъчно, там е доста рисково. Загиват хора, без значение какъв брой си добър, какъв брой си квалифициран. Сега тази година на Чо Ойо зад мен, като се изключи че бяхме цялостен месец на експедиция и сме яли заран, обед и вечер в една палатка, едно младо момче, 27-годишно, от Южна Корея почина. Тези неща няма по какъв начин да не ти работят по някакъв метод, тъй като най-важното е животът, по-важно от живота няма. Но когато се върна в България и всичките тия хора, срещи, тая голяма обич и всеки ме пита: "Нали продължаваш? Ще изкачиш ли и 14-те върхове, кой е идващият? Кога заминаваш?". Ако мога да продължава да оказвам помощ на хората и да им бъда потребен, това най-вече ми дава сили да продължа напред", сподели още Скатов.

Той показа, че не се изкушава да смени диетата си. "Не се блазня. Минавало ми е тази година през разум, тъй като доста се бях изтощил, дали да не се върна за един месец на вегетарианство, като част от опита. Да видя дали, в случай че почна да хапвам сирене и яйца, да видя по какъв начин ще ми подействат. Като се върнах тук, взех решение, че аз така или другояче ще се възстановя, като не отивам на експедиция, като се храня добре и спортувам обикновено. Следващата експедиция вероятно ще бъде април месец идната година. При нас не можеш за един месец да се подготвиш, в случай че искаш да качваш без О2 и без шерпа. На мен ми трябват шест месеца всеки ден доста труд, доста пот и доста старания. Защото там би трябвало да си доста квалифициран, тъй като тези произшествия, които стават, на 90 % са, тъй като хората не са задоволително готови. Както и това момче, за което загатнах, от Южна Корея, той колкото и да беше млад и да имаше доста хъс, не беше упражнявал задоволително и това си личеше на самата експедиция, тъй като той също беше без шерпа и без О2, и за първи път беше на осемхилядник. Много неточности, неточност след неточност правеше и поради това по този начин се получи, за съжаление", добави Скатов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР