Alphabet обяви най-новото си начинание – компания за софтуер за

Alphabet обяви най-новото си начинание – компания за софтуер за ...

Alphabet създаде нова компания за софтуер за роботи


Alphabet обяви най-новото си начинание – компания за софтуер за роботика, наречена Intrinsic, която е част от подразделението X, пише Bloomberg.

Intrinsic заяви, че разработва софтуерни инструменти, чрез които индустриалните роботи могат да се полват по-лесно, да са по-евтини и по-гъвкави, за да могат да разширят обхвата на потребителите, които ги използват.Още по темата

Лидерът на Intrinsic Уенди Тан-Уайт посочва в блога на компанията, че тя „работи по отключването на творческия и икономическия потенциал на индустриалните роботи за още милиони компании, предприемачи и разработчици“.

Подразделението X на Alphabet беше създадено преди десетилетие с надеждата, че може да използва нови технологии за решаване на глобални проблеми. До този момент то е разработило няколко проекта, включително безпилотни летателни апарати и интернет балони. Много от тези проекти се провалиха, но подразделението за автономни коли Waymo може да е най-обещаващият. Intrinsic ще оперира в рамките на сегмента „Other Bets” нa Alphabet, който като цяло поглъща много разходи.

Надеждата на Alphabet е да използва X като инкубатор за изграждане на нови области на растеж на компанията отвъд основния ѝ бизнес с дигитална реклама в Google. Но X и останалата част от компаниите на Alphabet все още не са открили своя ключ към генерирането на печалба.

Роботиката е сред областите, към които технологичният гигант проявява интерес, но проектите ѝ досега не жънат успех.

Компанията започна да харчи огромни суми от 2013 г., като придоби шест стартъпа за роботика, които или продаде след това или закри. В началото на 2019 г. се появи информация, че Alphabet се завръща в играта, що се отнася до роботиката. The New York Times заяви, че Google е подновила програмата си в областта и ще се фокусира повече върху по-прости машини, които могат да изпълняват задачи и да учат чрез машинно обучение.

Източник: investor.bg