Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара Седем са основните схеми,

...
Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара Седем са основните схеми,
Коментари Харесай

Топ 7 на телефонните измами

Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара

Седем са главните схеми, практикувани от телефонните измамници, разясниха от полицията.

Сделки през слушалката

В този тип машинация на стационарния телефон на жертвата звъни човек, който напомня отдавнашно другарство или общи познати. Следва предложение за договорка с привлекателна облага. Предметът е елементи или уреди за машини, за които има действително търсене на пазара. Всичко се показва като изцяло уредено. Мошеникът твърди, че е намерил продавач, който разполага със стока, и покупател, който да я заплати на висока цена. От пострадалия се желае единствено да взе участие с избрана сума и да прибере цялата голяма облага, като отдели % от нея за своя „ телефонен ” медиатор.

Молба за помощ

На стационарния телефон на възрастни хора звъни лъжец, който се показва за техен прочут или отдалечен родственик. Обяснява, че е капарирал някаква стока, само че е възпрепятстван и не може да пътува и моли жертвите си за услуга. Те да отидат до съответната компания, да доплатят и да вземат стоката. Обещанието е до няколко дни той да си прибере стоката и сумата им да бъде възобновена.

Обикновено измамникът упорства пострадалият да отиде с такси до друго обитаемо място. Там сякаш го чака представител на компанията продавач. На въпросния „ представител ” жертвата заплаща от личния си джоб и получава стоката. Тя нормално се състои от бракувани елементи за текстилната индустрия с неприятен тип и опаковка.

Купуване на ваучери

По този сюжет измамникът се обажда на възрастни хора и се показва за техен внук или племенник. Моли жертвата си да му купи ваучери за разнообразни мобилни оператори и да му издиктува кодовете. В желанието да помогне на „ непосредствен ” пострадалият извършва молбата.

Внасяне на гаранция

При този вид измамникът се обажда на пенсионери и се показва за техен непосредствен родственик, внук или племенник. Съобщава, че е арестуван в полицията, най-често в различен град, тъй като предизвикал злополука. Лъже, че при произшествието е развалил полицейска патрулка или пък е ранил човек, и моли жертвата си да му услужи с пари за гаранция за освобождението от ареста. Пострадалите предават парите на медиатори.

Роднина в чужбина

На жертвата се обажда лъжец и се показва за непосредствен, който работи в чужбина. Обяснява, че си е изгубил парите, а би трябвало да пътува за България, и моли за помощ с избрана сума. Предлага на жертвата да съобщи парите на другар или на изпратен таксиметров водач, с цел да му спестят разкарването до банка за изпращане на сумата по електронен път.

Проблем с полицията

В този случай чужд се показва по телефона за чиновник на Министерство на вътрешните работи и разпорежда на сащисания пенсионер незабавно откакто приключат този диалог, да ги набере на посочен от тях номер. Обяснението е да се спестят проблеми със следовател или прокурор. Стремежът е жертвата да бъде арестувана по-дълго на линия. През това време убеждават пострадалия, че е направил административно нарушаване, за което дължи санкция и би трябвало да я заплати.

Съдействие на полицията.

Основният план е основан на доверието в институциите и готовността на хората да са потребни. Това важи най-много за възрастните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР