Алмати. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството,

...
Алмати. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството,
Коментари Харесай

France 24: Президентът на Казахстан прие оставката на правителството и обяви извънредно положение

Алмати. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев одобри оставката на държавното управление, чиято политика провокира всеобщи митинги в страната, предава France 24 . Временно, до сформирането на нов кабинет, вицепремиерът Алихан Смаилов ще извършва функционалностите на министър-председател на страната.

Бунтовете в региона на Алмати бяха породени от повишаването на газа. Медии оповестяват за минимум 5000 стачкуващи, взели присъединяване в митинга. Те бяха разпръснати с шокови гранати и сълзотворен газ.

Полицията задържа над 200 души, а няколко десетки служители на реда бяха ранени. Протестиращите блокираха пътища и нарушиха публичния ред.

Няколко часа преди оставката на държавното управление президентът Токаев разгласи въвеждането на изключително състояние в Алмати и Мангистауска област за интервала до 19 януари. В същото време се вкарва полицейски час от 23:00 часа до 7:00 часа сутринта. Държавният глава прикани още да се прекратят демонстрациите, да не се правят по провокации извън и вътре в страната, да не се щурмуват публични здания.

Протестите започнаха в неделя след покачването на цените на газа. Във вторник, с цел да сложат завършек на митингите, управляващите направиха отстъпки и понижиха цената на газа до 50 тенге за литър (около 0,1 евро) вместо 120 тенге, избрани при започване на годината. Но това не докара до утешение на протестиращите, които продължиха да желаят среща с президента на страната.

Той увери, че държавна комисия към този момент работи по обстановката. Но в това време президентът предизвести протестиращите да не нарушавават публичния ред, прикани ги да покажат отговорност и подготвеност за водене на разговор.

Мангистауска област зависи от доставката на полутечен газ като главно гориво за колите и всяко нарастване на цените ще докара до по-високи цени на храните, които към този момент са поскъпнали заради пандемията. В предишното казахстанската стопанска система нараства двуцифрено, само че в този момент страда от по-ниските цени на петрола и от икономическата рецесия в Русия, която докара до обезценка на локалната валута и висока инфлация, написа France 24.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР