Алиансът НАТО укрепи източния си фланг заради войната на Русия

...
Алиансът НАТО укрепи източния си фланг заради войната на Русия
Коментари Харесай

В Пентагона реално си мислят, че един ден Китай може да нападне САЩ

Алиансът НАТО укрепи източния си фланг поради войната на Русия против Украйна, само че фокусът му също стартира да се измества още повече на изток: Китай, написа Алис Тайди за Euronews в Брюксел, представен от news.bg.

Това докара до рецензии от някои от държавите-членки на алианса, само че също и от Пекин, че се отклонява от първичния си мандат. Те настояват, че трансатлантическият съюз би трябвало да остане тъкмо подобен, трансатлантически.

Все отново Китай влезе в новата стратегическа идея на алианса, оповестена през лятото и в дневния ред на министерската среща на НАТО в Букурещ тази седмица.

" Китай не е съперник, само че ускорява военната рационализация, усилва наличието си от Арктика до Западните Балкани, от космоса до киберпространството и се стреми да управлява сериозната инфраструктура на съдружниците от НАТО ", означи генералният секретар Йенс Столтенберг преди среща.

Позицията на НАТО против Русия включва десетки хиляди бойци и значими военни качества от системи за противовъздушна защита и ракетни установки до бойни самолети и военни кораби, ситуирани в цяла Европа.

Съюзниците също по този начин постоянно организират взаимни учения на сушата, в морето и във въздуха, провеждани на всички места сред Арктика и Средиземно море.

Може ли този модел да бъде заимствуван в Индо-Тихия океан, с цел да се опълчи на Китай? Това е доста малко евентуално.

Но четирима съдружници от НАТО, в това число двама европейски, имат ползи в Индо-Тихия океан и всеки спор там може да ги въвлече. Следователно задачата е да се планува какво може да се случи в района, какъв би трябвало да бъде отговорът на алианса и какво значи това за европейската защита.

" Един ден Китай може да нападне Съединени американски щати "

Съединени американски щати, най-големият участник в НАТО, стои зад устрема алиансът да смята Китай за опасност и да се приготви надлежно, тъй като западното му крайбрежие и отвъдморските територии, в това число Хавай и Гуам, също ги вършат тихоокеанска страна.

Вашингтон цитира Китай в последната си Стратегия за национална сигурност като своето " най-сериозно геополитическо предизвикателство " и " единственият съперник както с желанието да промени интернационалния ред, по този начин и от ден на ден с икономическата, дипломатическата, военната и софтуерната мощност да го направи ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън акцентира след срещата на НАТО в сряда, че " ние не търсим спор с Китай; в противен случай, желаеме да го избегнем ", само че че " работим, с цел да се приспособяваме по съответни способи, с цел да посрещнем предизвикването ".

И въпреки всичко в Пентагона " действително си мислят, че един ден Китай може да нападне Съединените щати ", сподели пред Euronews Кристин Берзина, старши помощник по политиката за сигурност и защита в Германския фонд Маршал на мозъчния концерн на Съединените щати.

" Това доста евентуално ли е в кратковременен проект? Не. Възможно ли е това в средносрочен до дълготраен проект? Да, това е мотив за безпокойствие ", добави тя.

Стратегията на Съединени американски щати по отношение на Китай, съгласно документа за националната сигурност, включва гарантиране, че съдружниците и сътрудниците са на една и съща страница, с цел да работят " с обща цел и обща идея ".

Европейските съдружници обаче към момента не са там, най-много тъй като не правят оценка военната опасност със същото възприятие за необходимост.

" Не единствено оръжия, муниции и ракети "

Страните от Европейски Съюз виждат Китай като систематичен противник, съперник и сътрудник и степента, в която той се преглежда като едно от тях, варира от столица до столица, значително според от икономическите връзки.

Но няколко фактора започнаха да накланят везната от ден на ден и повече към систематичната конкурентна част.

Това са отводът на Китай да осъди войната на Русия в Украйна, възходящото осъзнаване, че китайските вложения в европейска сериозна инфраструктура могат да носят опасности за сигурността и огромният търговски дисбаланс в интерес на Китай, като Пекин лимитира достъпа до своя пазар за задгранични играчи.

Налице е и по-агресивната изразителност по отношение на Тайван, който Пекин счита за част от своята територия, хулиганското му държание в Южнокитайско море и граничния му спор с Индия.

И въпреки всичко борбата с Китай в Европа е основно борба за полезности, въздействие и ползи.

Индо-тихоокеанският район е световен търговски център. Около 60 % от морската търговия минава през Азия и към една трета през Южнокитайско море, тъй че всяко спиране там би имало последици и за Европа.

" Има цялостен куп обстановки в геостратегическото и геоикономическото поле, които могат да обиден страните-членки на НАТО и по-специално проблеми с доставките или даже проблеми с храните, околна среда, по някакъв метод даже огромните пандемии, всички тези въпроси са въпроси на сигурността ", сподели Филип Льо Коре, задграничен старши помощник в Carnegie Europe, пред Euronews.

" Това е сигурност в най-широк смисъл, освен оръжия, муниции и ракети ", добави той.

Непрекъснатите старания на Китай да употребява своята икономическа мощност и геополитическо въздействие, с цел да посее разцепление в интернационалните организации, също са все по-обезпокоителни, споделят специалисти.

" Светът на интернационалните организации или многостранната дипломация е нещо, което е извънредно значимо за Европейския съюз и за европейските страни ", сподели Берзина, цитирайки опитите на Световната здравна организация да проверява произхода на пандемията от COVID-19 като образец.

" Китай се стреми да влезе във всички съответни интернационалните организации и ги подкопава стратегически от вътрешната страна ".

" Може ли Европа да се отбрани? "

За съдружниците от НАТО работата е двойна: отбрана на нейните полезности и ползи вкъщи посредством по-силна киберустойчивост и старания за битка с дезинформацията, както и повече ангажираност в Арктика и в космоса; и в района посредством подсилване на връзките с локални сътрудници.

" Китай гледа с интерес какво се случва към Украйна - глобите, режима на стопански наказания и по този начин нататък - и метода, по който страните от НАТО оказват помощ на Украйна, и си мисли, че това е, което може да научи при положение на нахлуване против Тайван ", аргументира се Льо Коре.

Съединени американски щати и Канада, както и Франция и Обединеното кралство, имат съюзи в Индо-Тихия океан, а главните сътрудници са Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Някои от тези съюзи са формализирани като Quad - Австралия, Индия, Япония, Съединени американски щати - и AUKUS, който включва Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

За тези съдружници от НАТО това може да значи още повече усилване на тяхното военно съдействие и оперативна съгласуемост с тези страни и осъществяване на повече взаимни военни учения, макар че и Берзина, и Льо Коре споделиха, че това ще бъде направено двустранно, а не посредством НАТО.

Но към момента е нужен размисъл на равнище съюз.

" Франция е забавен случай, бих споделил, тъй като има доста огромна морска област. Има земя, отвъдморски департаменти и територии в Тихия океан. Може ли да задейства член 5 на НАТО, ако нейната територия бъде наранена? " сподели Льо Коре.

" Това явно е нова област, тъй като до момента НАТО не е взел участие в този район ".

Друго влияние, което този възходящ американски фокус върху Индо-Тихия океан може да има върху Европа, е по-малкото американски войски и съоръжение на нейна територия.

" Има философско дълготрайно несъгласие от Съединени американски щати, че те заплащат сметката за европейската защита ", сподели Берзина.

И до момента в който " Съединени американски щати биха желали да могат да останат в Европа и ценят своите европейски сътрудници и виждат Русия като опасност и са напълно, изцяло метафизичен, стратегически, идеологически на страната на Европа, въпросът в този момент е за американските благоприятни условия и потенциал да поемат по едно и също време европейска териториална военна офанзива и тихоокеанска. "

" И в случай че това се случи, може ли Европа да се отбрани? Това е огромна част от диалога през днешния ден, в сравнение с в предишното ", сподели тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР