Алгоритмите на TikTok популяризират видеоклипове за самонараняване и хранителни разстройства

...
Алгоритмите на TikTok популяризират видеоклипове за самонараняване и хранителни разстройства
Коментари Харесай

Доклад: TikTok популяризира самоубийствата и хранителните разстройства

Алгоритмите на TikTok разпространяват видеоклипове за самонараняване и хранителни разстройства измежду уязвимите младежи, заяви АП, базирайки се на отчет, оповестен в сряда. Там се подчертават опасенията по отношение на обществените медии и тяхното влияние върху психологичното здраве на младежите.

WTF. Instead of quitting Twitter, maybe we should bail on Tik Tok.
TikTok suggests eating disorder and self-harm content to new teen accounts within minutes, study finds
— Dave Agar (@dave1agar)
Изследователи от нестопанската организация „ Център за противопоставяне на цифровата ненавист “ сътвориха TikTok  сметки на измислени младежи в Съединени американски щати, Англия, Канада и Австралия. След това откривателите, работещи с сметките, „ харесват “ видеоклипове за самонараняване и хранителни разстройства, с цел да видят по какъв начин ще реагира логаритъмът на TikTok.

Само за минути извънредно известната платформа стартира да предлага видеоклипове за намаляване и самонараняване, в това число такива с фрагменти на модели с „ идеални “ тела, изображения на бръснарски ножчета и полемики за самоубийство.

Изследователите преднамерено основават сметки с потребителски имена, които допускат съответна накърнимост към хранителни разстройства - да вземем за пример включват думи като „ отслабнете “. Така те откриват, че сметките стартират да бъдат захранвани с още по-вредно наличие.

„ Все едно си затънал в зала от изкривени огледала, където непрекъснато ти споделят, че си противен, не си задоволително добър и може би би трябвало да се самоубиеш “ , сподели основният изпълнителен шеф на центъра Имран Ахмед, чиято организация има офиси в Съединени американски щати и Англия.

Алгоритмите на обществените медии работят, като разпознават тематики и наличие, представляващи интерес за потребителя, който след това стартира да получава повече от същото - това е метод да се усили оптимално времето му на престой в даден уебсайт.

Критиците на обществените медии обаче считат, че същите логаритми, които разпространяват наличие за избран състезателен тим, занимание или танц, могат „ да устроят " капан с нездравословно наличие.

Това е необикновен проблем за младежи и деца, които са склонни да прекарват повече време онлайн и са по-уязвими към тормоз, напън от страна на връстници или отрицателно наличие по отношение на хранителни разстройства или самоубийство, счита Джош Голин, изпълнителен шеф на „ Феърплей “, организация с нестопанска цел, която поддържа въвеждането на онлайн отбрани за деца.

Той добави, че TikTok не е единствената платформа, която не съумява да отбрани младите консуматори от нездравословно наличие и нападателно събиране на данни.

„ Всички тези вреди са свързани с бизнес модела “ , сподели Голин. „ Няма значение каква е платформата на обществените медии. “

Говорител на компанията TikTok оспори констатациите, като означи, че откривателите не са употребявали платформата като типични консуматори и вследствие на това резултатите са били изкривени. Компанията също по този начин твърди, че името на акаунта на потребителя не би трябвало да въздейства на типа наличие, което той или тя получава.

TikTok не позволява консуматори под 13 години, а формалните правила на компанията не разрешават видеоклипове, които предизвикват хранителни разстройства или самоубийство. Потребителите в Съединени американски щати, които търсят наличие за хранителни разстройства в TikTok, получават подкана, предлагаща запаси за психологично здраве и информация за контакт с Националната асоциация за хранителни разстройства.

„ Ние постоянно се консултираме със здравни специалисти, отстраняваме нарушаванията на нашите политики и предоставяме достъп до поддържащи запаси за всеки нуждаещ се “ , се споделя в изказването на TikTok, която е благосъстоятелност на „ Байт Денс ", китайска компания, основана в Сингапур.

Въпреки напъните на платформата, откриватели от Центъра за противопоставяне на цифровата ненавист откриха, че наличие за хранителни разстройства е гледано в TikTok милиарди пъти. В някои случаи откривателите откриха, че младите консуматори на TikTok употребяват кодиран език за хранителни разстройства в опит да избегнат модерирането на наличието.

Самото количество нездравословно наличие, което се дава на младежи в TikTok, демонстрира, че саморегулирането се е провалило, счита Ахмед, добавяйки, че са нужни федерални правила, с цел да принудят платформите да създадат повече за отбрана на децата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР