Алгонкински народи, известни като Nacotchtank, населявали областта на днешен Вашингтон

...
Алгонкински народи, известни като Nacotchtank, населявали областта на днешен Вашингтон
Коментари Харесай

Вашингтон става столица на САЩ

Алгонкински нации, известни като Nacotchtank, населявали региона на сегашен Вашингтон към река Анакостия, когато първите европейци пристигнали през 17-ти век. До началото на 18-ти век индианците значително се били преместили от тази област.
Джеймс Мадисън акцентира нуждата от федерален окръг на 23 януари 1788 в неговото есе „ Федералист № 43”, потвърждавайки че столицата на страната трябвало да се разграничава от щатите, с цел да обезпечи личната си прехрана и сигурност. Атака против конгреса във Филаделфия от навалица ядосани бойци, известна като Пенсилванския протест през 1783, акцентира нуждата държавното управление да се погрижи за личната си сигурност. Следователно правото за основаване на федерална столица е планувано в член първи, раздел осми от Конституцията на Съединените Щати, което разрешава на " окръг (не по-голям от 10 квадратни мили) да се трансформира в седалището на държавното управление на Съединените Щати посредством подчинение на територии на избрани щати и утвърждението от конгреса. " Конституцията обаче не показва място за новата столица. Мадисън, Александър Хамилтън и Томас Джеферсън се спогаждат, че федералното държавно управление би приело поемането на военния дълг от щатите при изискване, че новата столица ще бъде ситуирана в южните Съединени Щати, което по-късно оказва се като Компромисът от 1790 година.
На 16 юли 1790 година с Резидънс актът се постановява новата столицата да бъде ситуирана за непрекъснато край река Потомак, точната повърхност да бъде определена от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералният окръг е квадратна с размери 16 км (10 мили) от всяка страна, като общия размер е 260 км2 (100 квадратни мили), както е разрешено от Конституцията на Съединени американски щати. През 1791-92 Андрю Еликот и няколко сътрудници, в това число Бенджамин Banneker, мерят границата на окръга към Мериленд и Вирджиния, поставяйки камъни по границата на всяка миля. Много от камъните към момента се намират там. Нов " федерален град " е издигнат на северния бряг на река Потомак на изток от откритото населено място в Джорджтаун. На 9 септември 1791 година " федералният град " е кръстен в чест на Джордж Вашингтон и окръгът е разгласен за територията на Колумбия, употребена като поетично име за Съединените Щати по това време. Конгресът организира първото си съвещание във Вашингтон на 17 ноември 1800 година На 12 декември 1880 година Вашингтон става столица на Съединени американски щати.
Актът от 1801 публично сплотява градовете на Вашингтон, Джорджтаун и Александрия, като ги прави част от федералната територия на окръг Колумбия, поставяйки я единствено под контрола на Конгреса. Също по този начин територията в окръгът се разделя на две: Вашингтон каунти - на изток от река Потомак и Александрия каунти - на запад.След този акт, жителите в окръга към този момент не са считани за поданици на Мериленд или Вирджиния, като по този метод завършва тяхното посланичество в Конгреса.
На 24-25 август 1814 година при нахлуване, известено като Изгарянето на Вашингтон, след разграбването и изгарянето на Йорк (днешен Торонто), английските сили нахлуват в столицата по време на войната от 1812 година Капитолият, Министерството на финансите и Белият дом са изгорени и унищожени по време на нападението. Повечето държавни здания са възобновени бързо, само че Капитолият, който значително е в развой на създаване по това време, не е приключен до 1868 година.
От 1800 година жителите на окръга стачкуват поради неналичието си на посланичество, с което се гласоподават закони в Конгреса. За да поправят това, разнообразни оферти са отправени за връщане на земята, която е отстъпена за образуването на окръга, назад на Мериленд и Вирджиния. Този развой е прочут като подчинение на територия. Обаче тези старания не съумяват да завоюват задоволително поддръжка до 1830, когато южното каунти на Александрия, което е част от окръга, страда от икономическа спад, който частично се дължи на небрежността на Конгреса. Александрия е бил главен пазар в американската търговия с плебеи и клюки се популяризирали, че аболиционисти в Конгреса се опитвали да сложат завършек на робството в окръга - деяние, което би довело до по-нататъшно намаляване на стопанската система на Александрия, учредена на робството. През 1840 година жителите стартират петиция за подчинение на южната територия на окръга назад на Вирджиния, защото са недоволни от властта на Конгреса над Александрия. Държавната законодателна власт утвърждава това през февруари 1846 година, което до известна степен се дължи на връщането на Александрия осигурявайки два спомагателни делегата подкрепящи робството на Общото събрания на Вирджиния. На 9 юли 1846 година Конгресът се съгласява да върне цялата територия на окръгът на юг от река Потомак на щата Вирджиния.
От 1860 година почти 80% от афроамериканските поданици на града са свободни чернокожи. Избухването на Американската революция през 1861 година довежда до незабравим напредък в броя на популацията в окръга, което се дължи на разширението на федерално държавно управление и огромния приток на освободени плебеи. През 1862 година президентът Ейбрахам Линкълн подписва акт (свързан с приемане на обезщетения при освобождение на роби), който поставя завършек на робството в окръг Колумбия и освобождава към 3 100 поробени души, девет месеца преди формалното оповестяване на освобождението. До 1870 година популацията на окръга се усилва с почти 132 000 души. Въпреки растежа на града, Вашингтон към момента имал черни пътища и му липсвала канализация; ситуацията било толкоз неприятно, че някои членове на Конгреса, оферират пренасяне на столицата на друго място.
С актът от 1871 година Конгресът основава ново държавно управление за цялата федерална територия. Този акт дейно сплотява град Вашингтон, Джорджтаун и Вашингтон каунти в една община публично наречена окръг Колумбия. Въпреки че град Вашингтон по закон престава да съществува след 1871 година, името продължава да се използва и целият град става прочут като Вашингтон, окръг на Колумбия. В същият акт Конгреса дефинира Съвет за благоустройство, виновен за модернизирането на града. През 1873 година президент Грант назначава на новия пост за губернатор най-влиятелния член на съвета - Александър Шепърд. Тази година Шепърд изразходва 20 милиона щатски $ за публични поръчки (357 милиона щатски $ по сравними курсове към 2007 г.), което модернизира града, само че и го докарва до банкрут. През 1874 година Конгресът закрива офиса на Шепърд в интерес на директното ръководство. Допълнителни планове за възобновяване на града не са осъществявани чак до Плана Макмилан през 1901 година
Населението на окръга остава релативно непроменено до Голямата меланхолия през 30-те години, когато Новият курс на президента Франклин Рузвелт разраства бюрокрацията във Вашингтон. Втората международна война в допълнение усилва държавната активност. Двадесет и третата корекция от конституцията на Съединените щати е утвърдена през 1961 година, позволявайки на окръга да има три гласа в Избирателната гилдия за избора на президент и вицепрезидент, само че към момента липсва посланичество, с което да гласоподава закони в Конгреса.
След убийството на водача на цивилен права Мартин Лутър Кинг Младши на 4 април 1968 година, избухват безредици в окръга най-вече на U Street, 14th Street, 7th Street и H Street, центрове на жилищни и търговски региони на чернокожи. Размириците бушуват в продължение на три дни, до момента в който над 13 000 федерални и национални войскови охрани съумяват да потушат насилието. Много магазини и други здания са опожарени, като възобновяване им не е приключено до края на 90-те години.
На 11 септември 2001 година терористи отвличат аероплан на Американ Еърлайнс изпълняващ полет 77 и съзнателно го разрушават в Пентагона наоколо до Арлингтън, щата Вирджиния. Самолетът на Юнайтед Еърлайнс с полет 93 за който се счита, че е предопределен за окръг Вашингтон, се разрушава в щата Пенсилвания, когато пасажерите се пробват да възвърнат контрола над самолета от похитителите.
Източник: Уикипедия


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Васил Левски стартира първата си организационна обиколка из България Васил Левски стартира първата си организационна обиколка из България  Раздадени са първите Нобелови награди Раздадени са първите Нобелови награди  Започва Първата палестинска интифада Започва Първата палестинска интифада  В Ню Йорк е погубен Джон Ленън В Ню Йорк е погубен Джон Ленън  Японският имперски флот организира нахлуване над Пърл Харбър Японският имперски флот организира нахлуване над Пърл Харбър Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Борисов отива във Англия в разга...
Днес, 11 декември, министър председателят Бойко Борисов отива на работно посещаване в Лондон по покана на английския министър-председател Тереза Мей....
Масов пердах спря за малко придвижването на мет... Фандъкова и Мария Габриел показват EU Di... Френската десница си избра безапелационно нов... Министерство на околната среда и водите с кръгла маса за парк " Пирин " и " Ски... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Ето по какъв начин наподобява килията на Анита Мейзер...
Анита Мейзер сподели килията, в която сега живее в сливенския затвор. Тя позволи вътре Венета Райкова и екипа на " Папараци ". Мисис...
Седмичен любовен хороскоп за 11 – 17 декем... Очевидци оповестиха за гърмеж в Ню Йорк (ВИДЕ... Гугъл отбелязва 135 година от рождението на н... Джино е огромният победител в Big Brother:... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин подреди евакуиране на съветските войски...
Владимир Путин подреди евакуиране на съветските войски от Сирия в пунктовете за непрекъсната дислокация, заяви ТАСС. По-рано бе обявено, че...
Даваме още 81 млн. лева на Русия за ремонт... Властта желае хиляди километри писти и въжен превоз... Бъдещето на Банско и Пирин се чертае с арг... Джамбазки е сигурен: Чрез мюсюлманите Ердо...  www.expert.bg  Манолова разкритикува КЕВР за цената на водата Манолова разкритикува КЕВР за цената на...  Борисов чака Англия да остане стратегически сътрудник на България Борисов чака Англия да остане...  Над 20% нарастване на приходите на Dell Над 20% нарастване на приходите на Dell  Биткойн срив и пръсване на жилищния балон са измежду рисковете на 2018 съгласно Deutsche Bank Биткойн срив и пръсване на жилищния бало...  www.iwoman.bg  Джино завоюва Big Brother: Most Wanted Джино завоюва Big Brother: Most Wanted  Домашни курабии Домашни курабии  Не подарявай това на обичания за Коледа Не подарявай това на обичания за Коледа  Николета Лозанова дебютира в киното (снимки + видео) Николета Лозанова дебютира в киното (сн...  http://www.sportlive.bg  Само един клуб подаде документи за базите на ЦСКА Само един клуб подаде документи за базит...  Очаквано: Мо Салах сграбчи премията за Играч №1 на Африка (ВИДЕО) Очаквано: Мо Салах сграбчи премията за И...  Конте за Барселона: Далече е този мач, не мислим за него Конте за Барселона: Далече е този мач, н...  ФА стартира следствие за случая край съблекалните след дербито на Манчестър ФА стартира следствие за случая край... Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Нови Най-четени Най-коментирани Вашингтон става столица на Съединени американски щати... 14 0 Джино е огромният победител в Big Brother: Most Wanted 2017... 2351 1 Новините: Най-важното за деня, 11 декември... 649 0 Израел удари цели в Газа в отговор на ракетна офанзива... 341 0 Съвет " Външни работи " одобри решение за основаване на Постоянно структури... 163 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР