ългари получиха награда за дизайн на мобилно приложение от най-големия

...
ългари получиха награда за дизайн на мобилно приложение от най-големия
Коментари Харесай

Българи спечелиха световна награда за мобилно приложение

ългари получиха премия за дизайн на мобилно приложение от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition.

Сребърното отличие се връчва на екипа на цифровата организация Brandly Collective за приложението DeafUP, която подкрепя професионалното развиване на глухите хора в Източна Европа.
 Златина Петрова
“DeafUP е план за мобилно приложение, което ще даде опция на младите глухи хора посредством новаторско професионално образование да са равноправни членове на обществото” , споделя уеб дизайнерът Златина Петрова в изявление на за и “”.

Приложението ще бъде поле за съдействие сред глухи и чуващи хора в работна среда, като главната цел ще бъде подобряването на връзката и обществените умения и на двете страни.



“На състезанието, на който DeafUP получи отличие бяхме единствените българи измежду спечелилите в категорията „ Мобилни технологии, приложения и дизайн на софтуер”. Като основен дизайнер на прототипа аз получих и номинация за „ Дизайнер на годината”. Дизайнът ще бъде показан на интернационалните изложения в Италия и Китай”, споделя Златина.





Дизайнът на DeafUP е напълно съгласуван със характерните потребности за “ достъпност” на глухите хора. Той включва ярки цветове, висок контрастност, гласови команди и видео наличие.





“Вдъхновението ни за DeafUP пристигна от желанието ни посредством дизайн и програмиране да подкрепяме компании и обществени бизнесмени да изградят устойчиви бизнеси и да подобрят средата към нас. Вярвам, че дизайнът е доста повече от “красивата страна на нещата”. Той е средство за връзка и има силата да докара смяна. Социалният бранш се нуждае от разнородни софтуерни средства, с цел да се развива. А отговорността за основаването им е на хора като нас”, показва създателят на цифровата организация Brandly Collective.





Апликацията DeafUP ще даде опция на глухите хора да работят с чуващи ментори във видео диалози с жестов преводач, да се образоват посредством видео уроци със надписи и да поддържат връзка в чат. Прототипът е плануван да се създаде за iOS и Android.

„ През идната година сме възнамерявали формалния старт на приложението DeafUp и на различен социално-ориентиран план, по който имам опцията да работим сега: краудфъндинг платформа за издаване на книги, който се назовава Book2Come”, споделя още Златина.



Дизайнът на DeafUP е основан в партньорство с фондация „ Заслушай се” и се базира на изследване на организацията, съгласно което през 2019 година в Източна Европа от 60 000 глухи младежи единствено 1% са самостоятелни и дейни. Допитването е извършено посредством фокус групи, обществени полемики, кръгли маси, телефонни изявленията и срещи.

В тазгодишното издание на A’ Design Award & Competition са отличени 2094 спечелили от 107 страни в 104 дизайн дисциплини. Сребърното отличие на състезанието се връчва на топ 5% от дизайните на най-високо равнище. Лауреатите и техните планове се показват в платформите World Design Rankings, Design Classification, на уеб страницата DesignMag.org, отразяващ най-хубавите дизайни от целия свят, както и в интернационалните медии.

По тематиката

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР