Алексис Ципрас е първият гръцки министър-председател, който посещава Република Македония.Това

...
Алексис Ципрас е първият гръцки министър-председател, който посещава Република Македония.Това
Коментари Харесай

Ципрас е първият гръцки премиер, който посещава Македония

Алексис Ципрас е първият гръцки министър-председател, който посещава Република Македония.

Това съобщи държавната организация в Атина АНА-МПА, представена от БГНЕС. Агенцията прецизира, че това става след превъзмогването на дипломатически спор сред Гърция и Македония и подписването на историческо съглашение за смяна на името й от Бивша югославска република Македония, както бе формалното наименование до през днешния ден, на Северна Македония, съобщи Българска телеграфна агенция. 

На среща на брега на Преспанското езеро, на границата сред двете страни, под съглашението, слагащо завършек на разногласието, почнал преди 27 години, сложиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му сътрудник Никола Димитров.

След това двете делегации минаха границата и се насочиха към Отешево, в Република Македония, където Заев дава формален обяд.

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха през днешния ден в Преспа контракта сред двете страни.

С него се поставя завършек на 25-годишния спор за името. Договорът планува ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР