Александър Сладек, ръководител на All Channels Austria (вляво), и изпълнителният

...
Александър Сладек, ръководител на All Channels Austria (вляво), и изпълнителният
Коментари Харесай

Рекламирай на Запад

Александър Сладек, началник на All Channels Austria (вляво), и изпълнителният шеф на All Channels Communication Group Александър Дурчев

© All Channels Communication Austria / Sebastian Philipp Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)

All Channels стартира да предлага услугите си в Австрия; Антон Георгиев е новият креативен водач на " Havas Group България " ; APRA Porter Novelli продължава да обслужва " Майкрософт България " ; Започна подаването на поръчки в състезанието " PR приз 2018 " на БДВО; Стартира състезанието Young Lions Bulgaria 2018 и други
20 мар 2018
PReз окото на бурята

Комуникационният управител на " KBC груп " Мила Миленова пред " Капитал " за провокациите пред непрекъснато изменящата се PR специалност
16 мар 2018 И други български организации имат разбъркан опит от излизането си на интернационалните пазари. Разрастването на българска компания в чужбина нормално е добър сигнал за развиването на локалния пазар и повишение на конкурентоспособността. Особено в случай че компанията е от рекламния бранш, който в последните години мина през редица турбуленции, а сходни образци остават необичайност. Сега опит да се откри на западните пазари прави българската информационна група All Channels Communication Group. Точно 17 години след основаването й компанията публично откри сдружение във Виена с упоритостта да завоюва нови клиенти посредством предлагането на ексцентрични източноевропейски креативен и цифрови решения. Това е една от дребното самостоятелни български организации, които не са част от интернационална група и подхващат стъпката да се открият на чужд пазар и да разраснат бизнеса си.

Да се докажеш пред чужденците

Основаната от Александър Дурчев All Channels стартира работа напълно като PR организация, само че още през цялото време желанието и огромното предизвикването пред екипа на компанията е да навлязат в рекламния отрасъл. В идващите няколко години от основаването й организацията се концентрира върху събирането на екип и привличането на клиенти. " В началото никой не ни взимаше на съществено, а ние гледахме и се учихме от всички на пазара ", спомня си Дурчев, в този момент изпълнителен шеф на компанията. За налагането на компанията тогава спомага и сключването на партньорство с американската информационна група FleishmanHillard, с която работят и до през днешния ден.

През идващите няколко години с изключение на в PR и рекламния отрасъл All Channels се трансформира в група с над 90 души екип и звена, предлагащи още медийни, цифрови и BTL услуги, като по този метод съумява да затвори кръга на цялостното информационно обслужване. Сред обслужваните клиенти са Philips, Decathlon, " Загорка " с марката " Крадецът на ябълки ", Starobrno, АVON и други " През цялото това време търсихме растеж за компанията, трупахме опит и планове. Но последните години установихме, че българският пазар мъчно предлага растеж, а клиенти постоянно се печелят съгласно препоръчаната цена. Заради всичко това разумно взехме решение да погледнем към възходящ пазар, какъвто е австрийският ", изяснява пред " Капитал " Александър Дурчев.

Заради открити през годините партньорства и осъществени планове компанията взема решение да открие офис точно в Австрия, откъдето целеустремено ще може да доближи до целия немскоeзичен район, включващ още Германия и Швейцария. Според изпълнителния шеф значима роля е изиграла работата им по европейския план The Innovation in Politics Institute, идейно почнал и спонсориран от Австрия, който им оказал помощ да изградят контакти в страната и района.

Установяването на компанията All Channels Austria във Виена лишава повече от година и половина, като най-голямото предизвикателство за екипа е било да завоюват доверието на локалните експерти и да им потвърдят, че в информационния отрасъл в България има положителни практики. " Въпреки полемиките на нашия пазар за изгодата от премиите от фестивали и състезания точно те за нас изиграха значима роля в основаването на положително първо усещане ", споделя Дурчев. Според него идната стъпка в практическото доказване на непознат пазар е осъществяването на дребни планове, което оказва помощ за сродяването и започването на взаимен бизнес. " Последната и най-трудна стъпка е да наложим концепции, направени в България ", добавя той.

От Запад на Изток

С новата компания задачата на All Channels е да договаря клиенти и планове в Австрия и района, а креативните и цифрови решения да се извършват отдалечено от България. Затова и екипът във Виена е формиран от четирима интернационалните информационни експерти, добре познати в рекламните среди там, които ще бъдат и лицето на компанията.

All Channels Austria се управлява от Александър Сладек, който преди този момент е заемал позицията старши съветник в една от огромните PR организации в Австрия – The Skills Group, както и основен маркетинг шеф в софтуерната Sales Gateway. Той е образувал и екипа на организацията във Виена, като в него влизат още креативен шеф, експерт по медиа обмисляне и текстописец, работили в огромни интернационалните групи като Publicis One и Ogilvy. " В България имаме един човек, който координира работата на австрийския офис и вътрешния запас в групата. От развиването на организацията там ще зависи дали ще образуваме цялостен екип за обслужване на бизнеса в чужбина ", споделя Дурчев. Различни експерти от организацията в страната пък ще бъдат ангажирани по интернационалните планове.

Услугите, които All Channels Austria ще аутсорсва към България, са главно креативен и цифрови решения. Във Виена организацията ще предлага независимо и PR услуги поради нуждата от задълбочено познаване на пазара и езика. Засега компанията там залага повече на работа с фрийланс експерти, а при трайно определяне на пазара ще разшири и екипа си.

Новото австрийско сдружение към този момент работи и по първи планове и е на път да подпише контракти за дълготрайни партньорства. " Към момента работим по няколко цифрови плана за австрийска банка и локална младежка организация. Работим и като подизпълнители на планове на FleishmanHillard и продължаваме с присъединяване си в The Innovation in Politics Institute ", добавя изпълнителният шеф.

Другите по света

Излизането на напълно българска организация отвън страната не е казус. През годините още няколко компании се прицелваха към непознати пазари в желанието си да се разраснат и да привлекат интернационалните клиенти.

Началото може би слага информационната организация DeConi, която през 2004 година отваря офиси в Румъния и Сърбия, като повода е извоюван конкурс за обслужване на бензиностанции OMV на съответните пазари. " Тогава направихме класическата за времената стъпка – организацията следва клиента ", спомня си Емил Георгиев, ръководещ шеф на компанията. Въпреки насъбраната експертиза тогава рекламодателите в прилежащите страни не възприемат съществено българската организация за разлика от западните им съперници, за които вратите тогава са необятно отворени. " Дребни поръчки не липсваха, само че огромни рекламодатели по този начин и не се появиха, а със международната рецесия в края на десетилетието и внезапното стесняване на пазарите локалните, по-гъвкави, организации лека-полека си отвоюваха заетата от нас територия ", споделя Георгиев. Така след 2012 година организацията DeConi стопира да оперира в тези страни. Според ръководещия шеф обаче работата в Румъния и Сърбия е дала скъп опит на целия екип, който оказва помощ на организацията и до момента.

В непознати пазари се прицели и организацията APRA, която през 2002 година стана формален сътрудник на Porter Novelli в България, а преди близо шест години стартира да се разраства на прилежащи пазари, откривайки сдружения в Косово, Македония, Албания и Сърбия, обединени в групата APRA Porter Novelli Balkans Communication Group. Капиталът за основаването им е разграничен сред българката компания и локален сътрудник в съответните страни. " Чрез интернационалните ни офиси дадохме на Porter Novelli достъп до страни, в които те нямаха интерес да се нареждат поотделно ", разяснява Томислав Цолов, създател и общоприет управител на APRA Porter Novelli. Така компанията стартира да предлага информационно обслужване на своите клиенти в целия район, като съгласно Цолов най-голямото предизвикателство е да подсигуряват на всички места еднообразно високо качество и успеваемост на информационните услуги.

Но даже на самите All Channels това не е първият опит за излизане в други страни. През 2009 година организацията започва бизнес в Полша, където предлага само PR услуги. Пазарът тогава обаче не е подготвен да одобри българските експерти и установяването на компанията по този начин и не се случва.

Напредването на връзките, избледняващите граници сред страните и увеличаващите се бюджети направиха излизането на непознати пазари допустимо и по-лесно отпреди. Специалистите обаче са единомислещи, че е нужно самочувствие и ексцентрични решения, с цел да се трансфорат единичните образци за развиване на интернационален бизнес в тактики за разгръщане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР