Александър Никс, изпълнителният директор на Кембридж аналитика, е уволнен. Решението

...
Александър Никс, изпълнителният директор на Кембридж аналитика, е уволнен. Решението
Коментари Харесай

Шефът на Кембридж Аналитика е уволнен

Александър Никс, изпълнителният шеф на " Кембридж аналитика ", е уволнен. Решението е на Управителния съвет и влиза незабавно. Никс, " мозъкът " по крадене на данни на профили във ФБ и потреблението им посредством методите на психометрията в изборни акции, включително на Тръмп, стана жертва на запис със скрита камера. Британският тв канал Channel 4 сподели видео, в което шефът на компанията Александър Никс се хвали, че екипът му може да дискредитира политици, в случай че клиенти изискат това. На въпрос на публицист, представящ се за евентуален клиент, до каква степен би стигнала компанията в търсене на компромат, Никс дава отговор: " Ние вършим доста повече ". Негови чиновници можели да предложат рушвет на обекта, който целят да компрометират, и да снимат това. От Cambridge Analytica обявиха, че показаното наличие на записите било погрешно. В записа Никс споделя по какъв начин не е оставил никакви цифрови следи за присъединяване си в акцията на Тръмп.
Британските управляващи желаеха по-рано през днешния ден достъп до сървърите на компанията. Междувременно шефът по сигурността на " Facebook " Алекс Стамос, който настояваше за по-детайлно следствие на съветската интервенция в американските президентски избори, подаде оставка.

Кой е Александър Никс? Ето фрагмент от швейцарско следствие от 2017 година, в което се разказва какво е правил Никс:

На 19 септември 2016 година, към месец преди изборите в Съединени американски щати, китарните рифове на " Кридънс Клиъруотър Ривайвал " озвучават тъмносинята зала на Нюйорксикия хотел Grand Hyatt с песента " Bad Moon Rising ". Форумът Concordia Summit е един тип Световен стопански конгрес в смален модел.
Лицата, вземащи решения от всяка част на света, са поканени, като измежду тях е швейцарският президент Йохан Шнайдер-Аман. " Моля приветствайте на сцената Александър Никс, основен изпълнителен шеф на Cambridge Analytica ", афишира спокоен женски глас. Слаб мъж с черен костюм се появява на сцената. Залата притихва. Много хора в публиката знаят, че това е новият човек на Тръмп по цифровата тактика.
Няколко седмици по-рано Тръмп пуска туит малко загадъчно: " Скоро ще ме наричате господин Брекзит ". Политическите наблюдаващи в действителност забелязали някои поразителни прилики сред дневния ред на Тръмп и този на придвижването Брекзит от дясното крило. Но малко на брой забелязали връзката със скорошното предопределение на маркетинг компанията Cambridge Analytica.

" Почти всяко известие, което Тръмп е пуснал, е било направено съгласно получени данни ", споделя основният изпълнителен шеф на Cambridge Analytica Александър Никс

До този миг цифровата акция на Тръмп се състояла почти от един човек: Брад Парскейл, маркетинг бизнесмен и основател на несполучливо приложение, който основал за Тръмп елемантарен уебсайт за 1500 $. Седемдесетгодишният Тръмп не е цифрово образован - той даже няма компютър на бюрото си. Тръмп не написа имейли, разкри един път персоналната му асистентка. Самата тя го убедила да си купи смарт телефон, от който в този момент той пуска непрестанно туитове.

Хилари Клинтън, въпреки това, разчитала значително на наследството на първия “социално-медиен ” президент Барак Обама. Тя имала описи с адресите на Демократическата партия, работела с най-съвременни анализатори на Големите данни от BlueLabs и получила поддръжка от Гугъл и DreamWorks. Когато било оповестено през юни 2016 година, че Тръмп е наел Cambridge Analytica, естаблишмънтът във Вашингтон просто го пренебрегнал. Чуждестранни пичове в ушити по размер костюми, които не схващат страната и нейните поданици? Сериозно?

“За мен е привилегия да ви приказвам през днешния ден за силата на Големите данни и психографията в изборния развой ”. Логото на Cambridge Analytica - мозък, формиран от мрежа с възли, като карта - се появява зад Александър Никс. " Само допреди 18 месеца сенатор Круз беше един от най-непопулярните претенденти ", изяснява русият мъж с изострен английски акцент, който напряга американците по този начин, както общоприетият немски акцент може да обезпокои швейцарците. " По-малко от 40 % от популацията е чувало за него ”, споделя различен слайд.

Cambridge Analytica се присъединили в предизбрната акция в Съединени американски щати съвсем две години по-рано, в началото като консултанти на републиканците Бен Карсън и Тед Круз. Круз - а след това и Тръмп - са били финансирани в началото от потайния софтуерен милиардер Робърт Мърсър, който с щерка си Ребека е апетитен за най-големия вложител в Cambridge Analytica.

“Е, по какъв начин е направил това? " Досега, изяснява Никс, предизборните акции са били проведени въз основата на демографски понятия. " Една в действителност нелепа концепция. Идеята, че всички дами би трябвало да получават едно и също обръщение поради пола си или всички афроамериканци - поради расата си ”. Това, което Никс има поради, е, че до момента в който другите участници в акцията наблягали на демографията, то Cambridge Analytica наблягала на психометрията.

Въпреки че това би могло да е правилно, ролята на Cambridge Analytica в акцията на Круз не е безспорна. През декември 2015 година екипът на Круз приписал възходящия им триумф на психическото потребление на данни и разбори. В Advertising Age един политически клиент споделя, че внедреният щаб на Cambridge Analytica е " като аварийна гума ", само че въпреки всичко намерил техния главен артикул - моделиране на данни на гласоподавателите - за отличен. Компанията щяла да получи от акцията 5,8 млн. $, с цел да помогне да разпознават локалните гласоподаватели в Айова, където Круз завоюва, преди да се отдръпна от конкуренцията през май.

Никс пуска идващия слайд: " В Кеймбридж, споделя той, успяхме да създадем модел за прогнозиране на личността на всеки възрастен в Съединени американски щати. " Залата е пленена. Според Никс триумфът на маркетинга на Cambridge Analytica се основава на композиция от три детайла: поведенческа просвета, която употребява модела на OCEAN, разбор на Големите данни и ориентиране на рекламите. Насочването на рекламите е персонализирано рекламиране, което подхожда допустимо най-точно на личността на всеки обособен клиент.
Никс искрено изяснява по какъв начин неговата компания прави това. Първо, Cambridge Analytica купува персонални данни от няколко типа разнообразни източници, като поземлени регистри, автомобилни данни, данни за извършване на покупки, бонус карти, участия в клубове, какви списания четете, какъв тип църкви посещавате.
Никс демонстрира логото на световно дейните брокери на данни като Acxiom и Experian - в Съединени американски щати съвсем всички персонални данни са за обмен. Например, в случай че желаете да знаете къде живеят еврейските дами, може просто да купите тази информация с включени даже и телефонни номера. Сега Cambridge Analytica подрежда тези данни дружно с изборните описи на Републиканската партия и пресмята личностните профили съгласно " Голямата петорка “. Дигиталните отпечатъци внезапно се трансформират в действителни хора със страхове, потребности, ползи и жилищни адреси.
Cambridge Analytica също по този начин употребява, споделя Никс, " изследвания от обществените мрежи " и данни от Facebook. И компанията прави тъкмо това, за което Кошински е предупреждавал: " Профилирали сме личността на всеки възрастен в Съединени американски щати - 220 млн. души ”, хвали се Никс.
Той отваря един скрийншот. " Това е таблото с данните, които подготвихме за акцията на Тед Круз ”. Появява се цифров надзорен център. От лявата страна има диаграми; от дясната - карта на Айова, където Тед Круз завоюва учудващо доста гласове на първичните избори. И на картата има стотици хиляди дребни червени и сини точици. Никс лимитира критериите: " Републиканци " - и сините точици изчезват; " към момента неубедени " - още точки изчезват; " мъже ", и така нататък Най-накрая единствено едно име остава, включващо възраст, адрес, ползи, персона и политическа пристрастеност. Сега по какъв начин Cambrdigde Analytica се насочва към този човек с уместно политическо известие?

Поразителната променчивост на Тръмп, мощно подложеното на критика му своенравие и последвалата поредност от спорни известия внезапно се оказаха неговият най-силен коз: друго обръщение за всеки един гласоподавател. Схващането, че Тръмп е работил като съвършено опортюнистичен логаритъм съгласно реакциите на публиката, е нещо, което математичката Кати О`Нийл отбелязва през август 2016 година

Тези " мрачни постове " - спонсорирани Файсбук постове, които единствено характерни профили на консуматори могат да видят - в това число и видео, ориентирани към афроамериканците, в които Хилари Клинтън загатва черните мъже като хищници да вземем за пример.

" Почти всяко известие, което Тръмп е пускал, е направено съгласно получени данни ", спомня си Александър Никс. В деня на третия президентски спор сред Тръмп и Клинтън екипът на Тръмп тествал 175 хиляди разнообразни рекламни разновидността за причините му, с цел да се намерят верните версии най-много посредством Facebook. Откъсът е от https://motherboard.vice.com/en_us/article/mg9vvn/how-our-likes-helped-trump-win.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР