Александър МАРИНОВПоведението на мнозинството от българските избиратели на евроизборите отправи

...
Александър МАРИНОВПоведението на мнозинството от българските избиратели на евроизборите отправи
Коментари Харесай

Социалният завой на ДПС

Александър МАРИНОВ

Поведението на болшинството от българските гласоподаватели на евроизборите насочи към партиите явен сигнал. Засега само Движение за права и свободи се пробва да отговори на посланието с смяна (или най-малко показвайки видимост на промяна) в политиката си. При това – посредством внезапен завой в обществена посока посредством пакет сериозии данъчни законодателни начинания. Контрастът с другите партии е забележим - останалите или разчистват персонални сметки, или се спотайват като умрели лисици.

Възможно е демаршът на придвижването да е просто реплика на интензивност за стабилизиране на поразклатеното електорално въздействие. Още повече – като се регистрира нулевия късмет в този момент да бъдат провокирани действителни законодателни последствия. Но има причини и в интерес на противоположното съмнение.

Преди всичко, до момента Движение за права и свободи нито един път – и на власт, и изключително в съпротива - не си е разрешавало заиграване по тематиката за налозите. Това държание постоянно е било представяно като доказателство (най-вече в Европа) за достоверната демократична природа на придвижването. Отклонението от строго следваната линия надали е конюнктурна импровизация.

Второ, самодейността се анонсира не от обичайните представители по финансовите и данъчните въпроси, а от фигура с различен статут в Движение за права и свободи и имидж измежду неговия електорат. Каквото и да се приказва за Пеевски, наблюдаващите нормално подценяват (или не познават) неговия облик и въздействие измежду гласоподавателите на придвижването. Това, че той, а не различен афишира обществения завой на Движение за права и свободи, не е инцидентно.

Накрая и най-важно, това препозициониране би трябвало да се интерпретира не изолирано, а в подтекста на цялостната динамичността на българския политически живот. В Движение за права и свободи има хора, които добре схващат, че процесите навлизат в преломна фаза.И освен го схващат, а – за разлика от останалите – се пробват да намерят политически отговор на провокациите.

Кои са най-важните характерности на обстановката, които дават съображение да бъде избрана като преломна и, надлежно, постановат основни промени в курса на политическите партии?

Преди всичко, в световен проект парадигмата на неолиберализма е изчерпана и като доктрина, и като процедура. Под друга форма и съгласно спецификата на другите общества следва обществен завой, свързан не от идеологически, а от суперпрагматичн аргументи. Човешкият капитал става решителен, а това изисква нова, по-социална философия на ръководство.

Този проблем е предопределен за България. Разбира се, преосмислянето на данъчната политика не изчерпва нужните промени, само че преразглеждането на данъците над главните запаси за физическо и духовно развиване на индивида има символно значение.

На второ място, във вътрешен проект „ ерата Борисов/ГЕРБ” е към края си. Рецептата за надзор над властовите и други запаси, а оттова – върху обществото, не работи – не инцидентно бе рискуван „ основния аптекар” Цветанов. Не става дума просто за отмиране на една персона или една партия, а за идна промяна на цяла философия на властта, която господстваше 10 години и изглеждаше неопровержима. Нито политици, нито анализатори се замислят съществено по какъв начин ще наподобява българската политика след ГЕРБ, и на вятъра. Промяната ще е трагична, макар че посоката, която ще поемат събитията, не е предопределена.

Трето, досегашният политически хегемон върви към крах, само че (поне засега) опция не се вижда, налице е единствено възходящ публичен блян да се търси такава. Българска социалистическа партия не се разпознава като нещо кардинално друго от ГЕРБ и не се вижда по какъв начин би могла да излезе от това състояние. Останалото е кълбо от клюки и догатки, в което няма действително деяние.

Чрез завоя си, колкото и да наподобява нерелевантен за настоящата политическа обстановка, Движение за права и свободи печели самодейност и маркира нахлуване в нови политически територии. Ясно е, че придвижването няма по какъв начин да мине за опция на статуквото, само че пресметливо се отбелязва като обоснован сътрудник, с което се пробва да подсигурява и личните си партийни ползи.

Четвърто, управлението на Движение за права и свободи си дава сметка, че работят социално-икономически, политически и интернационалните фактори, които заплашват въздействието и даже оцеляването му. Често се позволява, че придвижването и неговият електорат са неуязвими за общите отрицателни процеси, притискащи България. Но това не е правилно. Демографската рецесия и емиграцията засягат и българските турци, от ден на ден са опустелите села в регионите, обитаеми с компактни маси гласоподаватели на Движение за права и свободи. Друга опасност (която не е хипотетична), е враждебното отношение на днешното турско управление. Опитът да се разцепи придвижването благодарение на Лютви Местан се провали, само че Ердоган не е от политиците, които се помиряват с провалите. Също по този начин, не е мъчно да се забележи, че има проблеми с мобилизацията на гласоподавателите на Движение за права и свободи, ясно е, че типичните организационни способи към този момент не са задоволително ефикасни.

Накрая, наближават локални избори, на които освен ще се отстояват „ свои” територии, само че и ще се търсят благоприятни условия за нови партньорства, освен това освен с локално значение. В Движение за права и свободи евентуално схващат, че обичайното съдружно политическо брокерство е опротивяло на хората и ще би трябвало да се търсят по-сериозни и допустими за обществото учредения за сдружаване, свързани с реалистични и публичнозначими локални политики и планове.

Разбира се, можем да спекулираме дали съответната данъчна самодейност на Движение за права и свободи бележи началото на сериозен политически завой и дали тя ще бъде сполучлива или не. Но не можем да спорен обстоятелството, че към този момент придвижването е единствената политическа мощ, която демонстрира схващане за нуждата от смяна. На фона на идейната и кадровата яловост на останалите това не може да не бъде маркирано. Впрочем, някои по-схватливи представители на Българска социалистическа партия незабавно биха паника за „ засилената конкуренция в областта на обществената политика”. Но нищо повече. Вместо да търсят политически и публичен разговор по значими въпроси като данъчната промяна, социалистите потеглиха да ухажват ГЕРБ за съвещания по отношение на партийните дотации.

Казаното дотук откроява една типична уязвимост в преобладаващите публични показа за алтернативността. Желанието за опция на днешното неблагополучно (за множеството българи) състояние се свежда на първо място до оглеждане за нови персони. А би трябвало да е изпитание за производство, разискване и налагане на нови хрумвания – добре обосновани, насочени към дълготрайната вероятност на обществото, способни да вдъхновят и заради това имащи капацитета да сплотяват.

Ако би трябвало да бъдем точни, единствено персони с нов нрав и разнообразни показа за смисъла на политиката могат да родят и отстояват нужните нови хрумвания и политики.

По концепциите ще ги познаем, не по одеждите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР