Александър Манолев © Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини:

...
Александър Манолев © Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини:
Коментари Харесай

Вечерни новини: Александър Манолев отказа да е министър заради "Капитал", а Доган купи ТЕЦ "Варна"

Александър Манолев

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Започна процедура за лишаване гласа на Унгария в Европейски Съюз, техгигантите може да заплащат на медии и създатели

И още: Износът за полугодието пораства към Европейски Съюз, само че пада към трети страни; Депутатите гласоподават промените в кабинета утре; Apple демонстрира новите си артикули
12 сеп 2018
Вечерни вести: 10% растеж на държавните заплати следващата година, съдът върна Вълчо Арабаджиев в ареста

И още: " Булгаргаз " изиска скок в цената на газа от 14%; Австрия ще поддържа наказателна процедура против Унгария; Правната комисия отхвърли президентското несъгласие против високите правосъдни такси
11 сеп 2018 Миникризата в кабинета продължава. В четвъртък посоченият за министър на превоза Александър Манолев се отхвърли от поста още преди да го е заел, поради обява в " Капитал " за предишното му. Смяната на министрите пък остава блокирана институционално, тъй като президентът Румен Радев още не е подписал указа за освобождение на кандидатвътрешния министър Младен Маринов, който е основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Насред политическото тресавище един негов изтъкнат член изплува. Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган внезапно забогатя публично, откакто купи Топлоелектрическа централа " Варна " от близкия до Движение за права и свободи Данаил Папазов. Така стана ясно по какъв начин Папазов е съумял за година да рестартира нереаботещия Топлоелектрическа централа, да вкара мощностите му в така наречен леден запас и за какво ще получи над 27 млн. лева от страната идната година.

В прилежаща Турция лирата съумя да възвърне малко от изгубената си в последните месеци стойност, откакто турската централна банка завиши стремително главната рента.

Времето пък заплашва с злополука и двете страни на американския континент - един вихър доближава Източното крайбрежие на Съединени американски щати, а различен, със скорост от 255 км/ч - Филипините.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кандидатът за транспортен министър Александър Манолев се отхвърли от поста след обява в " Капитал "


Номинираният за министър на превоза Александър Манолев разгласи, че се отхвърля да заеме поста поради " координирана офанзива от избрана група, която със скалъпени изказвания се пробва да саботира работата ми " - очевдино визирайки изявленията на " Капитал " за предишното му. Те включват съмнителни бизнес връзки, извоювани публични поръчки за милиони и породена злополука. Решението е било взето на среща с премиера и с вицепремиера Валери Симеонов.

Самият Манолев разгласи, че към момента не знае дали ще остане зам.-министър на стопанската система, какъвто пост заема. Той обаче бе безапелационен, че ще се съветва с юрист във връзка " клеветите " по негов адрес, които по думите му не почивали на никакви обстоятелства и " тези съшити изказвания нямат нищо общо с истината, в противен случай - има доказателства тъкмо в противоположната посока ". Не стана ясно какво тъкмо засяга Манолев, защото не беше дадена опция за въпроси. Но всички разказани в публикацията на " Капитал " данни се основават на обществено налични документи.

Гласуването на оставките на тримата министри, които поеха политическата отговорност за нещастието край Своге и назначението на техни наследници, към този момент се отсрочва за неразбираемо какъв брой време освен поради случая " Манолев ". Причината е, че президентът Радев към момента не е подписал указа за освобождението на кандидатвътрешния министър Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Решението на кабинета му е било пратено през вчерашния ден. Президентът през днешния ден отпътува на двудневно посещаване в Латвия и ще подпише указа най-рано откакто се върне - късно в петък.

Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Неработещата от три години Топлоелектрическа централа " Варна ", която от година е благосъстоятелност на фамилията на близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов, към този момент има нов собственик. Синът и дъщерята на Папазов са продали на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган общо 70% от фамилната транспортна компания " Сигда ", през която беше добита Топлоелектрическа централа " Варна ".

Папазов закупи централата за най-малко 48.5 млн. евро от чешката CEZ в края на м.г. И съумя да я рестартира, без действително да създава ток, а с многомилионни държавни дарове през така наречен леден запас - мощности, които не работят, само че получават пари от страната, с цел да стоят в подготвеност при потребност. За да се откри " място " на Топлоелектрическа централа " Варна " в студения запас, първо размерът му бе повишен, а след това и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " изненадващо се отхвърли от своите мощности леден запас. Така Доган купува сдружение, което ще получи 27.4 млн. лева идната година. Политикът, произнесъл откровената фраза за " обръчите от компании " на партиите, за пръв път персонално и напълно публично придобива значителен бизнес актив.

Турската централна банка подвигна внезапно главната рента до 24% и поддържа лирата

Турската централна банка взе решение да вдигне внезапно главната рента до 24%. Решението идва единствено няколко часа след решение на президента Реджеп Тайип Ердоган да се ограничи потреблението на задгранична валута при вътрешни транзакции.

Независимостта на паричната политика на турската централна банка бе сложена под въпрос, откогато Ердоган по време на предизборната си акция разгласи, че ще се опита да играе по-голяма роля в опитите си да смъкна лихвените проценти. Сривът на лирата от последните месеци обаче остави малко благоприятни условия за маневриране на централната банка. След решението в този момент лирата се подвигна с 5.3% по отношение на $, само че от началото на годината е изгубила близо 40% от цената си.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ураганът " Флорънс " отслабна, преди да удари крайбрежието на Съединени американски щати, само че остава " извънредно рисков "


Ураганът " Флорънс ", който доближава към Източното крайбрежие на Съединени американски щати, отслабна до второкласен. Властите обаче предизвестяват, че даже по този начин той евентуално ще нанесе съществени вреди, защото ще минава по-дълго време през няколко щата. Очаква се бурята да е " извънредно рисков вихър ", който ще доближи сушата късно тази вечер или утрe. Ветровете на " Флорънс " са със скорост 175 км/ч (до през вчерашния ден бяха над 200 км/ч). Очаква се той да провокира 4-метрови талази по крайбрежията на двата щата Каролина. Количеството на преваляванията ще е извънредно огромно - 50-75 сантиметра. Заради приближаването на урагана се изтеглят 1.7 млн. души в Каролина и Вирджиния, като мнозина пробват да защитят оптимално имотитите си авансово (на снимката). Междувременно пък във Филипините се готвят за още по-чудовищна стихия - тайфунът " Мангкхут ", който ще доближи основния остров Лузон през уикенда. Това е най-голямата буря от 20-те, които удариха Филипините тази година, с ветрове над 250 км/ч и диаметър от над 900 км.

Фотограф: Chris Keane

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Депутатите взеха решение дефинитивно да има и уикенд винетка за леките коли, каквато досега нямаше, с промени в Закона за придвижване по пътищата. Това ощетяваше както не изключително дейни водачи, които използват колите си главно в почивните дни, по този начин и задгранични водачи - да вземем за пример в туристическия сезон.

Годишната инфлация в страната се резервира 3.5% и през август, колкото бе и през юли, демонстрират данните на Национален статистически институт. Подобно на предишни месеци повишаването идва главно от цените на горивата, някои типове храни и услуги като ВиК, куриерските и хотелските, които означават рекордно нарастване от 28.5%.

Турският президент Ердоган е издал декрет, съгласно който продажбите на парцели и договорите за наем би трябвало да бъдат осъществявани в турски лири. Решението, с което ще бъде комплициран завършек на сходни покупко-продажби в задгранична валута, има за цел да укрепи лирата, която се срина стремглаво по отношение на $ през тази година.

Филипините се приготвят за злокобен удар от урагана " Мангкът ", който доближава островната страна с ветрове със скорост 255 км/ч, а единствено сърцевината на урагана е 600 км. 10 милиона души се намират по пътя на урагана, който е най-силният за региона тази година. Принципно на Филипините има няколко десетки урагана годишно и се смятат за най-заплашената от такива страна в света.

ТЕХНОЛОГИИ
Apple заложи на по-големи и по-скъпи iPhone модели

Фотограф: Stephen Lam
Техгигантът Аpple предстоящо разкри нощес три нови смарт телефона – iPhone Xs, iPhone Xs Max и iPhone Xr. Първият ще е с 5.8-инчов безрамков екран, като цената му ще стартира от 1000 $ в Съединени американски щати. Xs Max - най-големият iPhone до момента, с 6.5-инчов екран, ще бъде даже по-скъп – 1100 $ начална цена. Така, откакто Аpple рискува предходната година с първия смарт телефон над 1000 $, компанията взема решение да заложи на още по-големи и скъпи телефони.
В опитите си да продължи диверсификацията на приходите си Apple показа и новия си смарт часовник Apple Watch, който е ориентиран към медицината. Устройството ще има опция да прави електрокардиограми, да засича аномалии в сърцетуптенето и други. Американската организация по храните и медикаментите към този момент разгласи, че работи с компанията по основаването на приложения за часовника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР