Александър Китев първи започва да прилага технологията за нулева обработка

...
Александър Китев първи започва да прилага технологията за нулева обработка
Коментари Харесай

Земеделецът, който не оре

Александър Китев първи стартира да ползва технологията за нулева обработка на почвата в България

© Надежда Чипева Безорното земеделие е технология, за която в България се приказва неотдавна.Александър Китев схваща за нея преди години и си слага за цел да образова земеделците за изгодите от нулева обработка на почвата.Неговата компания " Агримат БГ " се занимава с консултантски услуги и продажба на техника . Конвенционалното земеделие се ползва от 98% от българските стопанства. " Tи си индивидът, който ще популяризира в България знанията за нулевата обработка на почвата. " Тези думи известният земеделец и преподавател от Съединени американски щати Рийд Бийбър насочва към Александър Китев преди четири години. И до през днешния ден той не може да избяга от тях - изяснява на всеки за едно по-различно земеделие и се стреми да осведоми допустимо най-вече фермери за изгодите от него. Така и потегля планът " Агримат " - с просветителна задача. Оказва се обаче, че осъществяването ѝ не е толкоз елементарно.

" В началото бях доста огромен оптимист, мислех си, че елементарно ще се одобри, само че срещнах бетонна стена, тъй като традициите в земеделието са земята да се обработва и да се оре. На всеки един земеделец предците му са орали, а внезапно се появявам в един миг аз и им изяснявам по какъв начин, в случай че спрат да орат, ще икономисват и печелят повече ", изяснява той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Технология, която дава, вместо да взима

Започва да се интересува по какъв начин в други страни се прави земеделие и схваща доста скъпи обстоятелства, които са решаващи за концепцията му да основе компанията " Агримат БГ " през 2016 година, чиято активност е обвързвана с консултиране на земеделци за използването на no till технология и продажбата на вносни сеялки. Открива, че в най-големите производители на зърно - Аржентина, Бразилия, Австралия и Канада, се ползва no till - земеделие без никакви обработки, което още след три години прави стопанствата финансово постоянни. В основата му стои правилото, че почвата не трябва да се оре и обработва. Особеността е, че стърнищата не се изгарят и не се закопават в земята, сламата не се прибира от полето. След прибирането на реколтата растителните останки се наситняват до избран размер, а по-късно отмерено се разпределят по повърхността на полето. Ако почвата няма с какво да се покрие, както е след жътвата на слънчеглед да вземем за пример, се засаждат в допълнение покривни култури. Така се спомага за задържането на влагата и изчезва зависимостта от преваляванията, усилват се и добивите. Другият плюс са по-малкото разноски за гориво и машини.

" Когато работих по стандартния метод, т.е. по учебник, разходът ми за гориво беше сред 120 и 140 хиляди литра нафта за една година. Откакто съм минал на консервационното земеделие, не мога да доближи 50 хиляди литра, а това е разлика от 60-70 тона нафта за една година. Сметките са за моето приблизително огромно стопанство от 12 хиляди декара, ситуирано в регионите на Казичане, Кривина и Ихтиман, а може да си представим в международен мащаб какъв брой доста гориво може да се икономисва всяка година ", разяснява Китев. Ако земята не се оре, тя е по-твърда, покрита с растителни боклуци от миналата просвета, които я покриват, както е по натурален метод. Това значи повече рандеман, тъй като се пречи на слънцето да загрява непосредствено почвата и влагата не се изпарява непосредствено.

Услугите, които " Агримат " предлага, стартират да провокират интерес години след конференциите, които Китев е провел, точно поради безизходицата, в която се намират българските фермери сега. Обикновено му се обаждат, когато са тъкмо пред банкрут. " Донякъде това е стичане на събитията - първо изменението на климата и дългите интервали на засушаване, а и на проливни превалявания, както и, въпреки това, ниските изкупни цени на зърното и увеличението на цените на материалите всяка година. Тежките условия те карат да се замислиш и тук изплува споменът, че някой в миналото ти е приказвал, че можеш да промениш метода на правене на земеделие и да печелиш повече. Тогава се сещаш, че може би това е опцията пред теб ", споделя той.

Сега " Агримат " има към десетина клиенти, които съветва. Това включва образование по какъв начин се ползва технологията в тяхното стопанство, тъй като това е най-трудната част. Ако не бъде усвоена вярно, вероятността то да не се стабилизира финансово е огромна. Самият Китев също се занимава персонално с съвещания. И има за какво - той безусловно е първият човек в България, който схваща по какъв начин работи самата технология. А това става изцяло инцидентно, като по филмите.

Гостът от Съединени американски щати

След като кани известния преподавател Рийд Бийбър на първата си конференция, двамата се срещат персонално и се заговарят. Бийбър остава впечатлен от характера и ентусиазма му и по тази причина взема решение да остане един месец в България, макар че задължението му е за два дни. " Всеки ден бяхме дружно и за тези 30 дни той съумя да ми опише за 30-годишния си опит. Неговият взор е в световен мащаб - знае във всеки регион по света по какъв метод би трябвало да се ползва технологията, по какъв начин работи, всички проблеми, които може да се чакат. А малко хора знаят тези неща. Звучи в действителност необикновено, само че очевидно, когато имаш идея, нещата се случват ", споделя Китев.

И в този момент екипът на " Агримат " продължава да обикаля света и да посещава разнообразни конференции, с цел да натрупа от ден на ден познания. Той в действителност е напълно дребен - състои се от един търговец и двама агрономи, взети " от скамейката " за да бъдат подготвени в стопанството на този вид земеделие. Оперативен шеф е Китев, който пък е " определен " да популяризира знанията си. Той e впечатлен от един много обезпокоителен факт - съгласно отчет на Организацията по издръжка и земеделие за последните 100 години интензивно земеделие плодородието на почвата е намаляло със 70-80%. Останали са към 20% запас на почвите в международен мащаб, което значи, че след 20 години ние към този момент няма да имаме почва, а 90% от храната ни идва точно от нея.

Новите машини

Освен консултантски услуги " Агримат БГ " предлага и сеялки за безорна обработка, определени след дълго изследване. Едните са по-бюджетни и са на украинската компания " Агросъюз " - холдинг, прилагащ въпросната технология от 20 години, и на " топ марката " съгласно Китев - аржентинската Pierobon, която създава машините от 40 години. Тук той прецизира, че не работи с европейски марки, тъй като в Европа безорното земеделие не е толкоз публикувано, с цел да може промишлеността на да пораства, като се създават повече машини, нужни за стандартната обработка.

Компанията предлага и хедер на британската компания Shelbourne, който прибира единствено зърната на пшеницата. " Така понижаваме броя на комбайните, а след това разликите в разноските стават огромни. Тук е моментът, в който ставаме неуместни на промишлеността - купуваме по-малко комбайни ", твърди Китев. Най-голямото приходно перо на " Агримат БГ " са точно машините, като оборотът на компанията за 2018 и 2017 година е към 1 млн. лева

Китев илюстрира разликите в двата типа земеделие по следния метод: " Хрумна ми да счете какъв брой от нещата, които вършим ние, земеделците, зависят от нас. Оказа се, че при стандартното земеделие ние можем да влияем на 15% от всичко, което образува нашата облага. На изкупната цена не можем да влияем, както и на цената на материалите и машините, които купуваме, на климата и дъждовете също. На плодородието можем само че в негативен аспект. При безорното земеделие можем да влияем на 50% - грижим се за почвата и това значи повече изобилие, задържаме влага и стопираме да сме подвластни толкоз от преваляванията. После може да влияем на директните разноски за произвеждане - примерно на разхода за гориво, както и на количеството машини ", споделя той. Q&A

- Как схващат за вас?

- Благодарение на огромните вложения, които направихме през последните години, с цел да разпространяваме технологията, в този момент към този момент името ни е познато, клиентите сами се свързват с нас. Отскоро консултираме и продаваме на клиенти в Македония - там също сами ни откриха.

- Само вие ли се занимавате с сходна активност в страната?

- Не единствено в България, само че и на Балканския полуостров няма компания, която да предлага сходно нещо. Появиха се единствено търговци на сходни сеялки, обаче при тях задачата е чисто комерсиална. А да си купиш машина, без да знаеш по какъв начин да прилагаш технологията, е безсмислено. Ние продаваме и познания, и машини, тъй че хората да не потеглят от нулата, както на мен ми се наложи преди време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР