Александър Жендов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров,

...
Александър Жендов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров,
Коментари Харесай

Детето като обект и субект в изкуството на социализма


Александър Жендов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров, Йоан Левиев, Марко Бехар, Тодор Панайотов, Люба Паликарова, Янко Павлов и други създатели са включени в изложбата " Детето в изкуството на социализма " , която ще бъде открита с вернисаж на 8 декември (четвъртък) от 18.00 до 20.00 часа.

Мястото е Национална галерия/ Музей на изкуството от интервала на социализма (ул. „ Лъчезар Станчев “ 7).

Ще могат да се видят към 90 живописни, графични и скулптурни творби на български художници от фонда на Националната изложба.

По времето на комунизма (социализма) е имало подчиненост и в тематиката, третирана в изкуството - изясни пред Радио София уредникът на изложбата Николай Ущавалийски , зам.-директор на Националната изложба - вождът, героят от въоръжените битки и така нататък

Най-последователно тематиката развива Александър Жендов . Той е и първият художник в България, който още през 1920-те прави децата на огромния град свои основни герои, в това число и с илюстрации към творби на Христо Смирненски.

Димитър ВОЙНОВ (1946) - Детство, 1985

През 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век детския облик в центъра на своето творчество слагат Георги Павлов-Павлето, Лиляна Русева, Кеазим Исинов, Сули Сеферов, Дария Василянска и други

" Колкото и да е необичайно, детето също може да бъде включено в идеологическите схеми на парадигмите в това време . Тази тематика е податлива на идеологическа интервенция. В изложбата сме се пробвали да изведем един облик, който е по-скоро повсеместен, всемирен . На детето са предоставени функции, то е последовател на делото на бащите и дедите, (бъдещ) строител на богатствата ", разяснява още изкуствоведът.

С него беседва Луиза Лазарова.

По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР