Александър Дечев, Снимки: Александра ПаповаКнига за бягството си от войната

...
Александър Дечев, Снимки: Александра ПаповаКнига за бягството си от войната
Коментари Харесай

Войната през очите на дете - грузинка представи книга за бягството си от конфликта за Абхазия през 1992-93 г.

Александър Дечев, Снимки: Александра Папова

Книга за бягството си от войната в Грузия, случила се в интервала 1992 - 1993 година, показа Екатерина Кварацхелия. Преди 28 години тя и фамилията й съумяват да се спасят от спора с Русия за Абхазия и идват във Варна, където живеят и до през днешния ден. Тогава Катя е била единствено на 13, само че й се е наложило доста бързо да порасне, защото е трябвало да се грижи за 6-годишната си сестра София.

Родителите им в този миг не са имали опция да са дружно с тях, поради военните събития в страната, в които бащата Давид е бил и директен участник в един от най-засегнатите от спора градове - родният им Сухуми. Така двете сестри първо са били при едните си баба и дядо в град Зугдиди, където е било относително умерено като конюнктура, а по-късно и още веднъж в Сухуми при другите си баба и дядо. Именно там те виждат ужаса на войната, който в очите на децата е още по-голям. Сирените, прелитащите самолети и отекващият звук от бомби са били непрекъснато към тях, а фамилията живее ту в коридора на жилището на баба Вера и дядо Александър, ту в мрачните бомбоубежища. В последна сметка те съумяват да се доберат доста мъчно до последния излитащ от града аероплан, който ги води в Тбилиси, а оттова и в България, където в това време техните родители са емигрирали, с цел да търсят нов дом за фамилията си.

Заглавието на книгата е " Черната платнена торбичка ". То не е по никакъв начин инцидентно, защото точно това е единственото нещо, с което двете са съумели да изоставен Грузия. В нея Катя небрежно е поставила дрешките на сестричката си. Четивото бе показано в Арт салона на Радио " Варна ". Водеща бе Олга Добрева, а помещението събра десетки близки и другари на авторката, които не съумяха да скрият страстите и сълзите си при четенето на обособените пасажи от книгата. Екатерина призна, че първичната й концепция за заглавие е била " 13 месеца и 13 дни ", защото толкоз е траяла войната, само че преди месец е трансформирала решението си. Тя към момента пази въпросната торбичка и я сподели на премиерата. До нея бе сестра й София, а в залата бяха и родителите им Лали и Давид, който е прочут авто играч у нас, прочут на обществеността като Давидоне.



Днес Катя е щастливо омъжена и дружно със брачна половинка си Валентин отглеждат три прелестни деца.

Кварацхелия признава, че сега има " дежа вю " поради войната в Украйна. Без да парадира, тя оказва помощ на доста от бягащите от този спор както у нас, по този начин и в чужбина. В околните дни тя ще показа " Черната платнена торбичка " и в Търговище.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР