Александър Александров е кмет на община Ружинци за първи мандат,

...
Александър Александров е кмет на община Ружинци за първи мандат,
Коментари Харесай

Кметът на Ружинци: Отлепих общината от дъното, служителите получават бонуси, а 20% от жителите - безплатно храна

Александър Александров е кмет на община Ружинци за първи мандат, от 2015 година насам. Преди това е бил преподавател по история и цивилизация в село Дреновец. От 1999 до избирането му за кмет е бил общински консултант, бил е и ръководител на Общински съвет – Ружинци.
Г-н Александров, какви задания сте си сложили за осъществяване тази година, до края на мандата Ви?
Задачи има доста. В обществената сфера имаме предпочитание от тази есен да стартира да работи Център за настаняване от фамилен вид за хора с деменция. За задачата довършваме постройката. Имаме увещание от МТСП, че плановете ще бъдат субсидирани. От нас се желае да подготвим постройката.
От къде ще бъдат потребителите?
Те са съобразени с потребностите на област Видин. Имаме информация от Агенцията по претовареност, че са доста хората, нуждаещи се от тази услуга. Бройките ще бъдат запълненине единствено от общината, а и от област Видин. Има празнина от тъкмо подобен дом.
От три години управлявате една от най-бедните или най-бедната община в България и Европейски Съюз, успяхте ли да я отлепите от дъното?
Смело бих споделил, че да. Убеден съм, че сме малко на по-високо равнище освен поради това, че сполучливо се борим с безработицата, която е най-голяма в България. Когато постъпих като кмет беше над 71%, в този момент е към 60%. На 1 декември назначихме 57 лица на работа при хора с увреждания на 8 часа. Тези дни с анекс удължаваме периода на персоналните и обществените асистенти и на домашните помощници. Това са 79 индивида още веднъж на работа. Те ще са назначени до 31-ви август. След това ще имаме и други обществени задължения.
Бяхте обезпечили предходната година топъл обяд за над 700 индивида, а кметове на доста по-големи общини не могат да се преборят за стотина, по какъв начин обезпечихте храненето им?
Проблемът не е по какъв начин да обезпечим храненето, а по какъв начин да се оправим с толкоз доста документи по този план. Той е европейски и ние сме удължили осъществяването му до 31 декември 2019 година 740 потребителя се хранят всеки работен ден. Администрацията работи на високи обороти и до момента нямаме удържани средства. Потребностите на популацията ни са задоволени на към 80% - оптимално разрешеното.
Общината с какъв брой души население е?
Около 4000 души.
И общината изхранва 740 индивида от тях - това е близо 20%?
Ако броим гласоподавателите - към 2800 индивида, оказва се че на всеки 4 индивида един се храни. Нуждаещите се деца получават храна или в учебно заведение, или в детските градини.
Сигурно ви е необходим голям личен състав за подготвяне и разнасяне на храната тогава?
За подготвяне употребяваме кетеринг услуга. Подготовката на храната и разнасянето й е предоставено на частна компания, която употребява чартърен техниката и помещение на учебното заведение в село Дреновец. Има си база, отдадена чартърен. Двама водачи имат, 5-6 готвачи, миячи. Около 10 индивида работят.
Най-важните инфраструктурни планове, които до момента сте осъществили?
Досега не сме осъществили огромен план по Програмата за селските региони (ПРСР). Имаме утвърден план за водоснабдяване на селата Бяло поле и Ружинци на стойност 4,9 млн. лева Не ни беше утвърден план за път от Черно поле до Е-79. Изпълнили сме обаче много обекти с финансови средства от бюджета и благодарение на страната. Успяхме да асфалтираме към 3 км улици в селата. Близо 3 км още имаме асфалтирани от основния път към селата - Плешивец, Георгич и Бело поле. Всяка година асфалтираме по най-малко 800 метра пътища, които водят до огромните села. Пътят сред Ружинци и Динково е 20 км и е асфалтиран по линия на АПИ, само че той води и до общинския център. Той е свързващото звено сред първокласния път Е-79 и третокласния път сред Видин, Арчар и Монтана. Очаквам да бъде подписан скоро план по ПРСР за асфалтиране на улици в селата на стойност към 1 млн. лева
За да не сте осъществили обект по ПРСР значи, че не сте наследили планове при встъпването си, по този начин ли е?
Да, това значи. Аз встъпих като кмет в края на програмния интервал, в който бяха регистрирани двата огромни стадиона в село Ружинци и Дреновец. Аз поех отговорността за същинското им довеждане докрай. И времето беше неприятно, и планът беше изостанал. Други подготвени нямаше. Ние подготвихме през 2016 година двата плана за водопровода и за пътя. И чак през 2018-та получихме единодушие за единия и отвод за другия. През това време ние към този момент изработихме план по линия на ТГС с Румъния за ремонтни действия, който припокрива част от дейностите по отхвърления план, дава и решения за други. Става въпрос за кръстовищата на Тополовец и Ружинци, създаване на тротоари в обитаемоте места с нужната инфраструктура, със скоростомери и камери за наблюдаване. Планирани са и нови бордюри, тъй като асфалтът, който беше положен, тук-там е доста по-висок от тротоара, тъй като нямаше пари за бордюри. Цялата вода влиза по домовете на живеещи от двете страни на пътя. Надявам се до дни да стигнем до сключване на договорите за финансиране на стойност 3,2 млн. евро. Ние сме сътрудници с Велико Търново, която е водещ сътрудник с Румънската страна. Ремонтирали сме постройката на кметството и читалището в Ружинци, детската градина и дома за остарели хора в село Дреновец, центъра за настаняване от фамилен вид в село Плешивец.
В края на 2018-та получихте от държавното управление над 2 млн. лева целево, защо ще ги ползвате?
Започваме отчасти да ремонтираме пътя от Черно поле до Ружинци - към 7 км. С 500-те хиляди се надявам най-малко половината да го ремонтираме. Догодина километър по километър ще го вършим, с цел да стане комфортен за напредване. С част от парите ще довършим детската градина в Бело поле. През 2016 година е проектирана, м.г. започнахме построяването й. Договорът е подписан до постигане на равнище покрив. Това лято с 500 000 лв. ще я довършим и се надявам до края на годината да въведем децата в чисто нова детска градина. 200 000 лева имаме за осветяване на селата. 200 000 лева са за създаване на нов център за хора с деменция. Ще употребяваме постройката на някогашната болница. Сега там са настанени Бюро по труда, звеното към Агенция за обществено подкрепяне, дирекцията към Оценка за съвместимост " Земеделие и гори " - Белоградчик. Има кабинети на лекари и зъболекари. Всички ще бъдат преместени в друга постройка - някогашен интернат и остаряло кметство на село Ружинци. До края на 2019 година ще аплайваме и за нов център от фамилен вид, към този момент за село Ружинци. Имаме единствено един дом за остарели хора в Дреновец и е належащо да развива по-сериозна обществена политика. Населението ни е най-вече възрастно и би трябвало да поставим повече старания, с цел да ги предпазим от обири, нападения и битова престъпност. В същото време би трябвало да подсигурим почтени старини на тези самотни хора, които са и с разнообразни болести. Това също е опция за обезпечаване на нови работни места, защото в нашата община нямаме никакво произвеждане.
Откак сте кмет нямате обжалвана нито една социална поръчка, на какво се дължи това?
На правилното отношение и професионализма на общинските чиновници. Създал съм, бих споделил, естествена атмосфера на работа - физическа и психическа. Моите чиновници получават бонуси за Великден и Коледа, за работно облекло също. Кабинетите са им с ново обзавеждане и съоръжение, с цел да се усеща всеки удобно и да работи отдадено. Работим на високи обороти, с цел да отговорим на критериите, които съм сложил.
Как успявате да осигурите
бонуси и обзавеждания с този дребен бих споделила бюджет - 4 млн. лева?
Когато търсим способи, намираме благоприятни условия. Не сме купували скъпи и първокласни артикули. Около 10 хиляди лева ни коства цялото обзавеждане. С изключение на моя кабинет и този на зам.-кмета, всички други са актуализирани. И хората като влязат извън, усещат смяната. Обстановката е друга, документите са подредени в папки, а не в кашони, нахвърлени един върху различен, все едно си на бит-пазар. Създадохме и услугата на едно гише, което доста облекчава хората - да не се качват по етажите нагоре и да се лутат по коридорите. Имаме добра събираемост на налозите?
Какъв е процентът им?
Над 85% всяка година събираме налози и такси. Средно за България е 70-75%. А ние събираме и остарели отговорности, настрана от новите. По никой от параграфите нямаме преразходи. Нещата се случват при прецизна финансова дисциплинираност.
Как ще коментирате измененията, които се готвят в ЗМСМА, за селата да има обособени бюджети и при неизпълнението им кметът на общината да бъде глобяван?
Ако ми бяхте задали този въпрос преди 3 години и няколко месеца, щях да кажа изрично: " Да ". Аз съм от село Дреновец, там съм бил преподавател и допреди 7-8 години кметството беше вторичен разпоредник с бюджетни средства. Имаше си касиер и счетоводител. Ясно е, че без да има средства кметът на селото не би могъл да направи каквото и да е. При оскъдния бюджет на общината обаче, не можем да си позволим средства за работни заплати в тези кметства. Там наложително би трябвало да има касиер и счетоводител, може да са половин щат, само че без тях не може. А ние през годините сме създали доста съкращения в общината. Направил съм по този начин в общината, че всеки да дава отговор за две-три неща, освен за длъжността, на която е назначен. Така покриваме всички потребности на общината и популацията. Така, че това ще бъде доста мъчно изпълнимо. Ружинци ще има единствено две кметства - в Дреновец и Бяло поле. И даже това да се случи, няма да имам огромни главоболия. Готов съм и за двата разновидността, само че за мен по-добре е по този начин, както е сега. Но един кмет би бил по-спокоен, в случай че разполага с избран бюджет. Откакто аз съм кмет обаче всяка година отделяме средства за обитаемоте места - за прехрана на кметството, за осветление, сметопочистване. Ние всичко им предоставяме при импортирана докладна. Купили сме им храсторези, машини за рязане на дърва. Миналата година купихме снегорин, тествахме го дали прави работа и след време всяко кметство ще получи такава техника. Убеден съм, че кметствата в Ружинци не са изоставени, в противен случай - имат моята цялостна поддръжка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР