Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски

...
Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски
Коментари Харесай

143 години от рождението на Алберт Айнщайн | Мъдри мисли от Айнщайн

Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, мъдрец и публицист от еврейски генезис, работил през огромна част от живота си в Швейцария и Съединените щати. Той е считан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена, неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички елементи на земното кълбо, а постоянно е определян и като бащата на актуалната физика. Айнщайн е роден на 14 март 1879 в Улм, Германия

Името на Айнщайн се свързва с известното уравнение E = mc2 за равностойност на маса и сила. През 1921 година получава Нобелова премия за приноса си към теоретичната физика и изключително за откриването на закона за фотоелектричния резултат. В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн схваща, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към създаването на неговата специфична доктрина на относителността. Той схваща също, че правилото на относителността може да бъде прибавен и към гравитационните полета и през 1916 година формулира и общата доктрина на относителността. Той продължава работата си в региона на статистическата и квантовата доктрина създавайки свое пояснение на теорията на обикновените частици и придвижването на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което слага основите на фотонната доктрина за светлината. През 1917 година той употребява общата доктрина на относителността за основаването на повсеместен модел на структурата на Вселената, с което слага началото на релативистичната космология.

Айнщайн разгласява повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от голям брой европейски и американски университети. Той написа и разяснява необятно върху голям брой метафизичен и политически въпроси, като социализма и интернационалните връзки. Неговата изключителна просветеност и автентичност вършат думата „ Айнщайн " синоним на талант.

Алберт Айнщайн се афишира изрично срещу войната, а по-късно и срещу производството и използването на нуклеарни оръжия. В същото време в навечерието на Втората международна война той персонално предизвестява американския президент Франклин Делано Рузвелт за заплахата Германия да създаде нуклеарно оръжие, което подтиква бързото развиване на американската нуклеарна стратегия. Айнщайн е и един от основателите за основаване на страната Израел.

През 1999 година американското списание Тайм го прогласява за Личност на столетието, а допитване до най-известните модерни физици го дефинира като най-великия физик на всички времена. В чест на стогодишнината от неговите популярни публикации 2005 година е оповестена за Световна година на физиката. На името на Айнщайн са наречени единицата айнщайн, употребена във фотохимията, химичният детайл айнщайний, метеоритът 2001 Айнщайн, лунният кратер Айнщайн.

Гениалният физик умира на 18 април 1955 година в Принстън, Ню Джърси, Съединени американски щати

Мъдри мисли от Айнщайн

Не можем да решим проблемите като използваме същия метод на мислене, който сме употребявали когато сме ги създавали.

Човек стартира да живее тогава, когато може да живее отвън себе си.

Обичам да пътувам, само че ненавиждам да идвам.

Който в никакъв случай не е бъркал, в никакъв случай не е опитвал нещо ново.

За страдание към този момент стана явно, че нашата технологичност задмина нашата човечност.

Ако моята доктрина за относителността се удостовери, немците ще кажат, че съм германец, а французите — че съм жител на света; само че в случай че теорията ми бъде опровергана, французите ще ме разгласят за германец, а немците — за евреин.

Не е значимо да знаеш всичко, значимото е да знаеш къде да го намериш.

Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие изобщо нямате разбиране какво значи това нещо.

Бих желал да знам мислите на Бог; останалото са детайлности.

Масата на едно тяло е мярка за неговото енергийно наличие.

Великите мисли идват в главата на индивида толкоз рядко, че по никакъв начин не е мъчно да се запомнят.

Вечната мистерия на света е неговата познаваемост.

Всяко достижение в науката стартира с опит и свършва с него.

Въображението е по-важно от знанието.

Гравитацията не е виновна за тези, които падат в клопката на любовта.

Единственото, което обърква познанията ми, е моето обучение.

Две неща са нужни за нашата работа: неуморна устойчивост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил доста време и труд.

Здрав разсъдък е наборът от предубеждения, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.

Единственото в действителност скъпо нещо е интуицията.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката нелепост, като за първото не съм сигурен.

На млади години забелязах, че огромният пръст на крайници рано или късно прави дупка на чорапа. Затова стопирах да нося чорапи.

Бог не си играе на зарове с Вселената. Той е изискан, само че не и злоумишлен.

Никога не мисля за бъдещето - то постоянно идва единствено.

Колкото по-голяма става славата ми, толкоз повече обезумявам, което, несъмнено, е общовалидно предписание.

Всички хрумвания в науката са се родили в трагичния спор сред действителността и опитите ни да я разберем.

За да ме накаже за презрението ми към престижите, ориста трансформира самия мен в престиж.

Човек не схваща нещо добре, в случай че не може да го изясни на баба си.

Когато мъж беседва с красиво момиче в продължение на час, му се коства, че е предходна секунда. Но в случай че седне на гореща печка, секундата му наподобява като час. Това е относителността.

Политиката е махало, което се колебае сред безредица и робия, и придвижването му се поддържа от непрекъснато обновяващи се илюзии.

Логиката ще те води от точка А до точка В. Въображението ще те води на всички места.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР