Албанското правителство днес одобри първото споразумение за със Сърбия и

Албанското правителство днес одобри първото споразумение за със Сърбия и ...

Албания одобри споразумение за свободна търговия със Сърбия и Северна Македония


Албанското правителство днес одобри първото споразумение за със Сърбия и Северна Македония, което според министъра на финансите и икономиката Делина Ибрахимай е част от инициативата „Отворени Балкани“ и е в интерес на свободното движение.

„Одобрихме два нови проекта за сътрудничество за износ и внос на Балканите, свързани с инициативата „Отворени Балкани“. Това е свързано с улесняване на търговията, както подсказва името му. Меморандумът идва в подкрепа на организации, работещи в Албания и търгуващи в РС Македония и Сърбия“, каза Ибрахимай, цитиран от БГНЕС.

Демографска криза в Сърбия, албанците с най-голям естествен прираст Демографска криза в Сърбия, албанците с най-голям естествен прираст
Страните от Западните Балкани са изправени пред лоши демографски показатели от години и експертите смятат, че цялостната социална среда...

След правителственото заседание Ибрахимай заяви, че на международните пазари ще бъде издадена еврооблигация за осигуряване на ликвидност, но не посочи размера на заема, освен че ще бъде с по-нисък лихвен процент.

„През годините създадохме по-стабилна и сигурна пазарна икономика. Готови сме да излезем на пазара в края на октомври. Убедени сме, че условията са благоприятни за излизането тази година на заем чрез еврооблигации, който да се използва за бюджетна подкрепа“, каза министърът.

По-рано беше обявено, че албанското правителство се готви да издаде еврооблигации на международния пазар в началото на 2022 г. в размер на 500 млн. евро, но според Ибрахимай сумата ще бъде по-висока. Това ще бъде петият път, когато страната се появява на капиталовите пазари.

Източник: actualno.com