Албанският премиер Еди Рама изпъква сред другите политици от Балканите.

...
Албанският премиер Еди Рама изпъква сред другите политици от Балканите.
Коментари Харесай

Еди Рама - албанският художник, който преобрази Тирана и два пъти стана премиер

Албанският министър председател Еди Рама изпъква измежду другите политици от Балканите.

И то не с двуметровата си височина. Има и други районни политици с висок растеж. Като обичания зложелател на Рама, сръбския президент Александър Вучич.

Това, което откроява Рама от сътрудниците му, е животът му отвън политиката. Докато доста от тях са прекарали в политиката целия си живот, 52-годишният Рама е преподавал изкуство, живял е като художник в Париж, за малко е играл баскетбол в националния тим на Албания и е бил продемократичен деятел в суровата, от време на време насилствена локална политика.

Той безусловно преобрази албанската столица Тирана по време на десетгодишната си работа като кмет, обича да пуска смешки и се облича повърхностно. Някои биха споделили колоритно.


© Eric Vidal, Reuters

Еди Рама с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Изненадваща покана

Роденият в Дуръс Рама се отдава на кариерата на художник, откакто приключва академията в Тирана. По-късно преподава изкуство в университета, само че отпътува да работи в Париж през 1994 година, четири години откакто изолационисткият комунистически режим пада сходно на другите такива режими в Европа.

Влиза във високата политика на 35 години, приемайки изненадваща покана на тогавашния министър председател социалист Фатос Нано да се причисли към новия му кабинет като министър на спорта и културата през 1997 година Но Рама в действителност пробива като кмет на Тирана - от 2000 до 2010 година - с неговата акция " чисто и зелено " неугледният и прозрачен град придобива ново красиво лице, печелейки интернационално самопризнание.

Той сложи на карта бъдещето си на изборите на 25 юни, като сподели, че се нуждае от втори мандат, с цел да довърши промените за издигане на Албания, в миналото най-бедната и съгласно публикуваните схващания най-корумпираната страна.

Албания е част от НАТО, само че би трябвало да усъвършенства правосъдната си система и върховенството на закона, с цел да стартира договаряния за участие в Европейския съюз. Но Рама не се концентрира върху това, откакто от резултатите на изборите стана ясно, че неговата партия е победила. Той се обърна към " Facebook ", като благодари на поддръжниците си за успеха и - тъй като обича нещата с нюанс - украси цялото известие с емотикони. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4534)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР