Албанските избиратели ще гласуват днес за нов парламент на страната

...
Албанските избиратели ще гласуват днес за нов парламент на страната
Коментари Харесай

В Албания днес се провеждат парламентарни избори

Албанските гласоподаватели ще гласоподават през днешния ден за нов парламент на страната след един плевел, само че въпреки всичко доведен до дъно мандат на Социалистическата партия и премиера Еди Рама. Вотът се обрисува като оспорван, а силите на ръководещите и опозицията са извънредно изравнени, което прави всякаква прогноза несигурна и съвсем невъзможна.

Албанският парламент е еднокамарен със 140 депутати, които имат четиригодишен мандат. Парламентът ще бъде определен от към 3,5 милиона регистрирани гласоподаватели, в това число и тези, които живеят в чужбина. Изборът ще стане по пропорционалната изборна система в 12 многомандатни изборни региона, в които ще бъдат открити към 5200 изборни секции. Изборният предел за влизането в Народното събрание е един %.

Новото на тези избори е опцията за преференциален избор. Друга оригиналност е, че за първи път ще бъде въведена опция и за машинно гласоподаване. Това ще стане пилотно в 32 секции в столицата Тирана. Изборният ден ще стартира в 7 ч. сутринта и ще приключи в 19 ч. локално време.

Изборите ще бъдат следени от 18-членна делегация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В страната към този момент работи и 13-членна задача от наблюдаващи на Организацията са сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). През последните два мандата Албания е ръководена от Социалистическата партия, водена от премиера Еди Рама.

Повечето социологически изследвания демонстрират поддръжка за Социалистическата партия в интервала 43-48 %. Подкрепата за Демократическата партия е към 39-46 %, а за Социалистическото придвижване за интеграция - някъде сред 4 и 10 %, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР