Албания усилено се подготвя за своето второ международно летище. Аеропортът

...
Албания усилено се подготвя за своето второ международно летище. Аеропортът
Коментари Харесай

Албания строи ново летище за €100 милиона във Вльора

Албания интензивно се приготвя за своето второ интернационално летище. Аеропортът ще се намира в югозападния крайбрежен град Вльора, който е известна туристическа дестинация и второто по величина пристанище в страната (след Драч).

Проектът се прави оценка на 100 млн. евро, а страната договаря с консорциум от 3 турски компании - Cengiz, Kalyon и Kolin, които да построят летището. Строителните действия би трябвало да стартират по-късно през годината, разгласи албанският министър на енергетиката и инфраструктурата Дамиан Джинури.

Албанските институции ще прегледат плановото предложение на турските компании в границите на 3 месеца, след което ще се премине към идващите процедури.

 Летището би трябвало да е готово до 2021 година
Източник:

Летището би трябвало да е готово до 2021 година

Аеропортът, който е един от предпочитаните планове на държавното управление, ще се строи напълно с частно финансиране и се чака да бъде приключен до 2021 година Когато е готово и бъде пуснато в употреба, летището във Вльора ще бъде най-голямото и най-модерно летище в Албания.

Освен аеорпорта се приготвя и основаването на нова албанска самолетна компания, подкрепена от Turkish Airlines. Превозвачът да стартира полетите си през тази година.

Понастоящем единственото оперативно летище в Албания е Международното летище " Майка Тереза " в Тирана.

 Летището ще е най-модерното в Албания
Източник:

Летището ще е най-модерното в Албания

Местоположението на второто летище в страната беше сериозна грижа за управляващите, защото новият контракт с концесионера на летището в Тирана изключва построяването на друго интернационално летище в радиус от 100 км. Сред другите обсъждани местоположения бяха Аргирокастро, Саранда и Делвина.

Очаква се летището във Вльора да помогне за икономическото развиване на Албания, като насърчи растежа на заетостта и даде подтик на туристическия бранш в южната част на страната, съобщи пред локални медии албанският министър председател Еди Рама.

Броят на задграничните туристи, посетили Албания през 2017 година, е повишен с 23.6% до 2.37 млн. души, съгласно данните на националната статистическа работа INSTAT.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР