Албания и Северна Македония заслужиха перспективата за членство в ЕС.

...
Албания и Северна Македония заслужиха перспективата за членство в ЕС.
Коментари Харесай

Süddeutsche Zeitung: Европа държи на думата си към Западните Балкани

Албания и Северна Македония заслужиха вероятността за участие в Европейски Съюз. За страдание, президентът на Франция Еманюел Макрон преследва лична тактика, написа изданието Süddeutsche Zeitung, представено от БГНЕС.
Посланието е ясно: Европейският съюз е изправен пред „ стратегически избор “ за започване на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония, написаха ръководителите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия преди две седмици. Давид Сасоли, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен пропагандират в интерес на Тирана и Скопие - те организираха промените, които Брюксел изиска от тях.
Става въпрос за започване на договаряния. Пълноправното участие може да стане факт след години и всички страни от Европейски Съюз би трябвало да гласоподават за това – даже Бундестагът. Началото обаче би било значимо, тъй като Европейски Съюз уверяваше, че ще бъде взето решение през октомври и би трябвало да покаже, че може да съблюдава обещанието си.
Който изисква съблюдаване на разпоредбите, би трябвало самичък да провокира доверие. Ситуацията на Балканите към момента е нестабилна. Ясна вероятност за участие ще обвърже младите демокрации там с Европа и ще понижи доста въздействието на Китай и Русия в района.
Стремежът на Франция да отсрочва с месеци началото на договарянията заради официални причина поради боязън от Марин льо Пен, е късоглед и опасен. Очевидно Еманюел Макрон преследва свои лични цели, отбелязва още авторитетното немско издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР