Акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев от Казанлък обяви, че започва гладна

...
Акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев от Казанлък обяви, че започва гладна
Коментари Харесай

Лекар от Казанлък започна гладна стачка

Акушер-гинекологът доктор Захари Стойчев от Казанлък разгласи, че стартира гладна стачка. Основната причина за решението му е зов към ръководещите за по-добро финансиране в опазването на здравето.
Той посочи, че България е на последно място в Европейски Съюз по % на разноските за опазване на здравето от брутния вътрешен артикул.

„ Все още не можем да стигнем фантазията ни от 2000 година най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт да се заделя за опазване на здравето. В най-бедните страни от Европейски Съюз този % е 6-7%, в развитите страни е 10-12%, а в Съединени американски щати е 16-17%”, уточни лекарят.

В идващите дни той ще продължи да работи макар гладната стачка. „ Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването”, посочи доктор Стойчев пред БТВ.

„ От основаването на Здравноосигурителната каса до момента има напълно малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а към този момент към 10 година няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се смъкват. По този метод след последната смяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лева по-малко при същия размер работа, в сравнение с предходната година”, добави той.

По думите му цялата болница се крепи с помощта на работещи пенсионери. „ Във всички браншове работят по трима експерти по здравни грижи. Те не могат да си употребяват отпуск, да създадат график. Всичко това е разследване от недофинансирането на здравната система”, съобщи доктор Стойчев.

Според него, в случай че ръководещите не трансформират отношението към опазването на здравето, може би след 10 година в България няма да има такова. „ Всички дребни лечебни заведения ще банкрутират, което значи липса на качествено здравно обслужване. Хората ще умират по пътищата към огромните лечебни заведения, тъй като няма да получат в точния момент здравна помощ”, акцентира доктор Стойчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР