Актьорската професия е професия на честността. Ако аз лъжа на

...
Актьорската професия е професия на честността. Ако аз лъжа на
Коментари Харесай

Валентин Танев: На сцената лъжата винаги личи, особено на екрана

Актьорската специалност е специалност на честността. Ако аз неистина на сцената, тези долу, моите гласоподаватели няма да гласоподават за мен. На сцената това постоянно си проличава, изключително на екрана - там и най-малката доза неистина незабавно експлодира.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " артистът Валентин Танев.

Според него ще бъде по-дълъг процесът на пробуждане, тъй като се събраха две условия - едното е пандемията, другото е неустойчивостта в страната. Театърът е доста сензитивно нещо, той незабавно усеща и най-малката неустойчивост, всички промени. Публиката ще се върне тогава, когато няма пандемия и когато има непоклатимост в страната.

По думите му театърът е доста сензитивен организъм. " Там няма нищо подправено, идват хора от най-различни политически възгледи и всяка вечер гласоподават с аплодисментите си ".

" Последната нощ на Сократ " е постановката, в която играе сега. Направена е преди пандемията, само че са изиграни единствено 1-2 представления. На 7 юни е първото зрелище след спирането в Шумен.

Актьорът описа, че е играл в тази режисура преди 30 години.

" Тогава още беше социализъм и тя беше настояща, в този момент текстът още веднъж е неактуален. Тогава имаше едно леко недоумение за процесите, за мимикрията в демокрацията, за неприятната народна власт, тъй като тогава никой не е приказвал за народна власт, само че в този момент пък тъкмо тези процеси и неща, които се случват у нас, са извънредно настоящи.

Той играе надзирател, след това Сократ. В текста на Стефан Цанев те се разменят.

" Там е зърното, което ме е интересувало и продължава да ме интересува - унижението. С очите си го виждаме, усещаме го с кожата си, това оскърбление, което след това поражда експанзия или завист, и това в действителност прави пазача главорез. Връщам си лентата в събитията, които аз съм претърпял. Точно по този начин се случи и след 10 ноември. Така се случи, това оскърбление се трансформира в настървение. Сега върви същият развой на едно необикновено оскърбление. Тези, които са унизени, след това стават палачи ", разяснява Танев.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР