Aктьорите от Пловдивския театър представиха снощи пред публиката на Фестивала

...
Aктьорите от Пловдивския театър представиха снощи пред публиката на Фестивала
Коментари Харесай

„Одисей“ на Диана Добрева омагьоса публиката на фестивал във Велес

Aктьорите от Пловдивския спектакъл показаха нощес пред публиката на Фестивала на античната драма във Велес спектакъла на Диана Добрева „ Одисей ” по Омировия епос при цялостна зала и с нестихващи овации след финала, заяви Българска телеграфна агенция.

В залата участваха и артисти, и режисьори от други театри, чиито представления са включени в тазгодишния плакат на XIX Международен фестивал на античната драма „ Стоби “, на който Българският културно-информационен център в Скопие е сътрудник. Освен театри от Република Северна Македония във фестивала вземат участие и театрални трупи от Сърбия и Черна гора.

На сцената на Народен спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов-Джинот “ над 40-те артисти от Драматичен спектакъл – Пловдив, участващи в огромния театър, задържаха дъха на публиката, която на крайници, двукратно, ги извика на сцената на бис след края на представлението.

Фестивалът „ Стоби “ има за цел да резервира традицията на античния спектакъл. Спектаклите, които се показват на него, нормално се играят на античната сцена в града, само че за първа година фестивалът се реалокира в изцяло реновирания Драматичен спектакъл на Велес. Ярката визионерска режисура на Диана Добрева по епичната Омирова творба е с максимален екип от всички участници на авторитетния интернационален конгрес в Северна Македония. В мощния актьорски състав са младият Константин Еленков (Одисей), Стилиян Стоянов, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Троян Гогов, Деян Георгиев, Петър Дочев, Диана Спасова, Василена Винченцо, Калоян Трифонов, Венелин Методиев, Георги Богданов, Румен Драганов, Мария Сотирова, Боряна Братоева, Патриция Пъндева, Славена Зайкова и други

Спектакълът „ Одисей “ е роман за пътя на индивида към себе си, против себе си, оттатък себе си, който под режисурата на Диана Добрева органично вплита драматургичния текст на Александър Секулов, включващ и стихове на Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, сценографията и костюмите на Мира Каланова, хореографията на Деян Георгиев, музиката на Петя Диманова, дизайн-визуализациите на Петко Танчев.Момчето Одисей, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на личното име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и схваща какво е да пътува против времето. Но Итака не е финален кей за този, който е жертван да бъде воин. Пророчество го тласка към последно пътешестване оттатък познатите лимити. На брега е застанала Пенелопа - жена, която знае по какъв начин да прекоси раздялата, с цел да подари на любовта единственото, което заслужава – безкрайност. За да може пътуването да продължи.

Сценичният план „ Одисей “ бе част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР