Актьор, режисьор, музикант, политик, преподавател, господин за един ден, но

...
Актьор, режисьор, музикант, политик, преподавател, господин за един ден, но
Коментари Харесай

Да си спомним за Адама – истинският Шоумен № 1 на България

 Актьор, режисьор, музикант, политик, учител, господин за един ден, само че романтик за цялостен живот – това е той – Тодор Колев. Адама, както е прочут този магнетичен човек, на следващия ден щеше да навърши 80 години, в случай че беше жив. Отиде си през 2013-а, оставяйки след себе си цяла ера в българския културен живот.

Уникалните облици, изиграни в едни от най-емблематичните български филми, измежду които " Цар и военачалник “, " Козият рог “, " Иван Кондарев “, " Двойникът “, " Господин за един ден “ и " Опасен сексапил “ разкриват единствено дребна част от многопластовата персона на огромния артист.

Скандален възпитаник в учебните заведения, само че първенец в живота, Адама остава правилен на себе си до дъно. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов “ (1965г.). Още тогава надхитря с триумф комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си, тъй като приемали единствено актьори с мастита фигура и мощен глас. 

Луда е и младостта му, изпълнена с безчет незабравими случки, изключително в тандема с Ламбо, който един път залепва Адама със скоч за една от стените на асансьора им и звъни на жена му " да си прибере пратката, пътуваща към 11-я етаж “. Незабравими другарства се раждат и в така наречен " пловдивски интервал “, когато с изключение на със Стефан Данаилов, Тодор Колев изживява едни от най-щурите си години в компанията на Цветана Манева и правилния си приятел Крикор Азарян.

" Не съм задоволително малоумен, с цел да се изживявам като оптимист “

Личният живот на артиста е белязан с върхове и падения, само че в никакъв случай със самотност. След многото бурни случки, три брака и две деца, Адама си остава със същия неподвластен на времето " рисков сексапил “ и репликата: " Едно от най-големите умения на този свят е да се оправиш със самотата. “

В началото на демокрацията Тодор Колев става депутат във Велико народно събрание, а малко по-късно и културен консултант в посолството ни в Канада (1992-1993 г.) Това обаче не го възспира да признае, че никога не би се върнал в политиката. В едно от последните си изявленията на въпроса дали желае още веднъж да се намеси в политиката, артистът дава отговор:

" Не, никога. Навремето влязохме в политиката, водени от най-хубави усеща, от откровеното предпочитание да помогнем, в случай че можем. Преди 20 години не съм предполагал, че ще стане това…

Знаете ли за какво се върнах от Канада? Никой не ме е карал да го върша, самичък се върнах, тъй като видях, че няма никакъв смисъл. Това е българско посолство и там са същите сладури като в България…

Нашата политика не може да направи и крачка напред, тъй като я дърпа обратно това назадничаво балканско мислене. Чудя се за какво съм бил толкоз доверчив да имам вяра навремето…, че от кое място да дойдат тези хора?! “

Малко след завръщането си от Канада, именитият артист основава и паметното предаване " Как ще ги стигнем...с Тодор Колев “, флагманът на българския шоубизнес, който постоянно ще ни припомня за него – огромният артист, музикант и създател – мъж с доста функции, само че в никакъв случай подправен воин!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Тодор Колев и Лили Иванова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР