Актуалният напоследък вирус с искане за по-високи заплати зарази и

...
Актуалният напоследък вирус с искане за по-високи заплати зарази и
Коментари Харесай

Здравните работници в Благоевград искат по-високи заплати


Актуалният в последно време „ вирус ” с искане за по-високи заплати „ болести ” и чиновниците на Регионалния здравен инспекторат/РЗИ/ в Благоевград, които през днешния ден стачкуваха алегорично против извънредно ниските, съгласно думите им, заплати, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Така след служителите на реда и надзирателите, пристигна ред и на здравните служащи да стачкуват с искане за по-високи заплати.

Те оповестиха, че ще изчакат заплатите си за месец март, след което в случай че не са удовлетворени от обещаното им от министерството 18-процентно нарастване, ще стачкуват на 10 април.

Протестът през днешния ден бе алегоричен - със стикери, само че ги закачиха едвам десетина чиновници, останалите се опасяват, изясни синдикалният водач Валентина Георгиева.

„ Причината за митинга са извънредно ниските хонорари в нашата здравна система. Министерството на здравеопазването излезе със известие, че във връзка идните митинги ще има нарастване на заплатите от 18 %. По мотив това известие, ние преминахме от митинг, който бяхме оповестили пред РЗИ, на алегоричен митинг с носене на стикери, и с подготвеност за последяващ митинг, откакто си забележим заплатите за месец март, които чакаме да получим. Ако не бъдем задоволени, сме се разбрали със синдиката, с сътрудници от страната, първият работен ден след Великденските празници, отново да го свържем алегорично с някакъв празник – 7 април – Денят на здравния служащ, да излезем на митинг ”, сподели пред БГНЕС Валентина Георгиева – здравен контрольор към дирекция „ Обществено здраве “ и синдикален ръководител към Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ.

Според нея чиновниците на РЗИ резервират готовността си за митинг, защото не се водят от слуховете, а желаят да видят „ черно на бяло ” какво ще получат. „ Надявам се това да е първична стъпка, което да не е единствена ”, добави Георгиева. Според нея заплатите в инспектората са с 10-30 лева над минималната.

„ Да не приказваме, че сътрудници, които са медицински експерти, приключили медицински специалности са с минимална заплата. Аз с 32 години стаж в системата получавам 530 лева От диалозите, които водих тези дни с сътрудници от страната, доста огромен % са на безусловно минимална заплата, дори има куриоз от 2018 година с нарастването на минималната заплата, приходите им падат под този предел. Само да поясня, че в случай че сътрудник взима 510 лева, то чисто получава 460 лева ”, приключи синдикалният водач. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР