Актуализиране на размерите на наказанията и гарантиране на тяхната съразмерност,

...
Актуализиране на размерите на наказанията и гарантиране на тяхната съразмерност,
Коментари Харесай

Новата концепция за наказателна политика получи одобрение при широк обществен дебат

Актуализиране на размерите на наказванията и гарантиране на тяхната пропорционалност, повишение успеваемостта на освобождението от наказателна отговорност с налагане на административно наказване, декриминализация посредством изключването на избрани действия от системата на наказателноправните правила, открити като прийом за ограничение на престъпността.
Това са единствено част от ограниченията залегнали в новата Концепция за наказателна политика, която бе показана от Министерството на правораздаването и подложена на публично разискване през днешния ден в зала „ Изток " на Народното събрание. В полемиката присъединяване взеха народни представители, представители на Висш съдебен съвет, магистратурата, адвокатурата, академичната общественост, Министерство на вътрешните работи, неправителствения бранш, дипломатическия корпус и членове на Съвет по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система.
Те оцениха високо стратегическия документ, като показаха вяра, че той ще бъде признат и ще даде подтик за ефикасна смяна в наказателното законодателство.
„ Променените обществено-политически и социално-икономически условия, в това число в международен мащаб, извеждат нови провокации за справяне с престъпността, като да вземем за пример битката против тероризма, радикализацията, проведената престъпност и трафика на хора, киберпрестъпността, противозаконната миграция ", сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов при разкриване на форума.
Той добави, че наказателната политика визира необятен кръг правонарушители и е обвързвана с реализиране на държавната санкционна политика в най-висша степен. Затова е належащо концепцията за наказателна политика да се базира на справедливи данни, даващи действителна визия за настоящата криминогенна среда.
Министър Кирилов разясни, че при правенето на идея са взети поради статистически данни и данни от Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността през последните 10 години, изработен е и разбор на използването на настоящия Наказателен кодекс, с цел да се разпознават неговите мощни и слаби страни, както и сходството му с европейските трендове.
„ След приключването на действието на Концепцията за наказателна политика за интервала 2010-2014 година в Република България липсва стратегически документ, който да формулира системата от правила и ограничения за противопоставяне на престъпността. Анализите в тази област открояват като съществена рекомендация нуждата наказателното нормотворчество да регистрира динамичността на престъпността и да се основава на нужния размер статистически данни " посочи още министърът на правораздаването.
По думите на заместник-министъра на правораздаването Евгени Стоянов, високата нормотворческа динамичност лишава уредбата от опция за цялостна и качествена оценка за въздействието. Всичко това демонстрира, че съществува нужда от нова идея за наказателна политика, която да регистрира откритите дефекти и да докара до тяхното превъзмогване, като в същото време формулира и нови насоки за ефикасна битка с престъпността.
Проектът „ Нова Концепция на наказателна политика " е осъществен от министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР