Актуализираната версия 2.0 поддържа двупосочни съобщенияMIDI 2.0 интерфейсът бележи голям

...
Актуализираната версия 2.0 поддържа двупосочни съобщенияMIDI 2.0 интерфейсът бележи голям
Коментари Харесай

Първо обновление на MIDI интерфейса от 35 години насам

Актуализираната версия 2.0 поддържа двупосочни известия

MIDI 2.0 интерфейсът бележи огромен прогрес в музикалните технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Асоциацията на производителите на музикални принадлежности и съоръжение одобри нова спецификация 2.0 на интерфейса MIDI – 35 години след създаването на MIDI 1.0. Според асоциацията, това е „ най-големият прогрес в музикалните технологии през последните десетилетия ” .

Основна характерност на MIDI 2.0 са двупосочните известия. Новият стандарт разрешава на устройствата да обменят поръчки между тях и да се конфигурират според от получените отговори. Благодарение на този механизъм, устройство с поддръжка на MIDI 2.0 може да разбере, че друго устройство не поддържа MIDI 2.0 и автоматизирано минава в режим MIDI 1.0.

Протоколът MIDI 2.0 не е обвързван с избран интерфейс в транспортния пласт, само че ще разчита главно на USB връзка. Разредността на известията се усилва от 7 до 32 бита – по-точно до 128 бита, защото известието може да съдържа до четири 32-битови думи. Това също е опция за предаване на по-подробна информация към MIDI контролера и възстановяване на синхронизацията.

Въведен е механизъм на профили, който разрешава динамично настройване на устройството за съответно приложение. Чрез известията Property Exchange може да се обменя подробна информация за свойствата на устройството. Броят на каналите в една връзка е повишен от 16 на 256 (16 групи по 16 канала).
още по тематиката
Интерфейсът 2.0 е назад съчетаем с предходната версия, т.е. съществуващото съоръжение и стратегии ще работят с новото съоръжение и стратегии. Освен това някои нововъведения ще работят даже на устройства, които поддържат единствено MIDI 1.0.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР