Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене

...
Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене
Коментари Харесай

Комисия в НС гласува на 2-ро четене актуализацията на бюджета

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене в отрасловата комисия на Парламента. С актуализацията би трябвало да се  обезпечи прехвърлянето, нужен за нарастването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври.

Очаква се във вторник и в сряда всички закони, свързани с измененията във финансовата рамка на страната да бъдат разисквани и в пленарната зала. От ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент обявиха, че ще поддържат законопроектите. Увеличението на пенсиите с 10 % плюс 60-левовата добавка от 1 юли беше утвърдено от парламентарната комисия в петък, само че цялата процедура може да се забави с гласуването и в пленарна зала, призна през вчерашния ден общественият министър Георги Гьоков:

" Национален осигурителен институт физически няма да може да изплати пенсиите в нормалното време от 7 до 20 юли. Ако бъде признато, няма проблем, да речем, пенсионерите да получат старите си пенсии през юли, а през август новия размер нарастване - с отплата или със задна дата разликата от увеличените пенсии за юли ".

Освен измененията в макрорамката с повдигане на лимита за нов държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лв., с актуализацията на бюджета се вършат редица промени и в Данък добавена стойност ставките. Една от тях е нулев ДДС  за хляба.

Протести ще съпътстват съвещанието на парламентарната бюджетна комисия, която през днешния ден ще прегледа предложенията за актуализация, постъпили сред първо и второ четене на измененията. При разпънатата край Народното събрание палатка на КНСБ ще отидат синдикални водачи на федерации от бюджетния бранш. Те упорстват за минимална заплата от 760 лв. и най-малко 15 на 100 растеж на заплатите в  бранша. Ще излязат на митинг и организации на КТ Подкрепа и КНСБ в земеделието. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР