Акцията по ваксинация, която се проведе в пловдивския квартал Столипиново“,

...
Акцията по ваксинация, която се проведе в пловдивския квартал Столипиново“,
Коментари Харесай

Роми се ослушват за ваксините, питат за пари

Акцията по имунизация, която се организира в пловдивския квартал „ Столипиново “, е безусловно безуспешна и по тази причина основни виновници може би са страхът и самочувствието на жителите, че са неуязвими. Това съобщи пред „ Марица “ шефът на РЗИ - Пловдив доктор Ваня Танчева-Манчева във връзка на акцията, проведена по-миналия уикенд. 

Тогава локални ромски водачи трябваше да убеждават своите съседи да си слагат инжекция против ковид. Мобилен екип на здравната ревизия беше разполагаем за искащите да се ваксинират на 12 и 13 юни.

В последна сметка имунизирани са едвам 10 души, освен това двама от тях не са част от малцинствата, към които беше ориентирана акцията.

От РЗИ увериха, че дружно с Общинска дирекция „ Здравеопазване “, която се оглавява от доктор Калин Калинов, са положили всички старания, с цел да основат условия и да покачат информираността на хората от квартала. По този мотив се организираха предварителни срещи с посредници и водачи в ромската общественост, които сякаш обещаваха положителни резултати.

Именно на диалозите се залагаха огромни очаквания, защото последните години демонстрират, че с времето ромската общественост е приела нуждата от слагането на постоянните ваксини на децата. По отношение на тях негативизмът е бил последователно преодолян и сега покритието е към 90%. Възможно е тласък за това да се оказва приемането на обществени помощи, за които изискване е представянето на записка от РЗИ за извършени имунизации.

Миналия уикенд роми обикаляли мобилния пункт за имунизирането и подпитвали няма ли да дадат някой лев, в случай че решат да се боцнат. Такъв бонус обаче към този момент не е очакван.

Според доктор Танчева-Манчева даже да се планува финансов тласък, надали ще станем очевидци на огромна смяна. Тя не има вяра, че насаденият боязън от имунизациите може да се преодолее против 50 лв., и не е последовател на сходен метод.

В същото време в " Столипиново " пълзи мълвата, че някои от по-старите авторитетни ромски посредници са саботирали акцията за ваксиниране. Те са пропагандирали хората да не се доверяват на имунизациите, тъй като може да провокират доста странични резултати.

Добрата вест е, че досега пандемията не е засегнала изключително мощно най-големия ромски квартал под тепетата. Специалистите го отдават на самоизолирането и затварянето на жителите. Те обаче надали имат желание да продължат този метод на живот и в идващите 2-3 години.  

Според доктор Танчева-Манчева единствено двама или трима инфектирани могат да извърнат трендовете в противоположна посока и още веднъж да имаме взрив на болестта.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР