Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна

...
Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна
Коментари Харесай

Владимир Каролев е могъл да бъде 10 часа по-рано в болница, ако имахме хеликоптер

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при съществуването на хеликоптер. Това съобщи за "Фокус " Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Той посочи, че акцията е била животоспасяваща, само че е могла да бъде и доста по-щадяща, както за потърпевшия, по този начин и за спасителите при съществуването на хеликоптер, само че за жалост подобен сертифициран хеликоптер за такава активност в България няма.

,,За страдание подобен хеликоптер в България, сертифициран за такава активност, няма. Има куп разновидности, които в общи линии са неизползваеми на процедура. Така че можем да кажем, че бихме икономисали по-голямата част от времето, от носенето, само че отново споделям – най-важното е, че самият потърпевш щеше да е доста по-бързо взет от терена, там където се е случило нещастието, и в границите на 1 час – 1 час и половина общо от политане на хеликоптер, даже и подаването на известие, щеше към този момент да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано'', посочи спасителят.

Емил Нешев акцентира, че всички страни в Европейски Съюз разполагат с хеликоптер, а само Хърватия сега е в процедура по разкриване на такава работа, като е въпрос на месеци да проработи и там такава система – HEMS. България е единствената страна, която е надалеч от момента, в който да знаем, че даже и в вероятност ще се случи нещо.

Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - евентуалната причина са изискванията на терена. Най-вероятно е било твърдо или скатът е бил съвсем замръзнал. Наличието на доста скрити камъни наоколо може да е причина за рухването, може да е закачил камък, който не се вижда от горната страна и това да го е разбалансирало, само че не можем да сме сигурни. Големият проблем е, че Каролев е бил самичък, посочи Нешев.

,,Винаги, когато отиваме в планината би трябвало да подхождаме с почит и уважение'', напомни Емил Нешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР