Акцията на Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна

...
Акцията на Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна
Коментари Харесай

Фандъкова: Акцията на Националния инициативен комитет за качествена образователна система е политическа кампания

Акцията на Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система е политическа акция, а не гражданска. Така разяснява отправените по-рано през днешния ден претенции за промени в приема в детска градина и в първи клас, кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира новоизградената сграда-филиал към 76-та детска градина „ Сърничка” в регион „ Младост”, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Тя съобщи, че е безпричинно настояването на инициативния комитет да бъде отхвърлен шефът на дирекция „ Образование” в Столичната община Мария Минчева и това няма да се случи. Фандъкова добави, че системата е постоянна и работи добре.
„ Внимателно проследявам сигналите, които тази организация подава от няколко месеца. Направихме редица инспекции, направихме и редица промени. Навсякъде където са открити нарушавания се подхващат ограничения. Наложени са наказания, а в Горна баня, директорката беше отстранена, тъй като беше приемала деца със болести без документи, доказващи това и в комбиниране с финансови злоупотреби. Аз съм безкомпромисна по отношение на случаите, където са открити нарушавания. За всеки сигнал сезирам полицията и прокуратурата ревизират всички сигнали, които се пускат и към тях. Някои следствия към този момент завършиха. Няма открити закононарушения. Този развой ще продължи, както и инспекциите от наша страна”, съобщи Фандъкова.
По отношение на укора на жителите, че не се строят детски градини той е изцяло безпочвен.
„ Те приказват по тази причина, че не се строи в региони където има дефицит. Цитират регион „ Витоша”, където се открива нова градина. Говорят за това,че няма проекти за строителство в „ Манастирски ливади”. Там градината е проектирана. Средствата са заложени. Тя е една от деветте, които стартират да се строят, в „ Кръстова вада” строим също. Остава и казусът с неналичието тук-там за изграждане на детски градини и учебни заведения в централната градска част, както е във Водноелектрическа централа „ Симеоново”. Наложи се да се обърнем към Българската православна черква и съм признателна на Патриарха, който даде благословията си игуменката на Драгалевския манастир да ни даде за прилагане два терена, на които да изградим учебни заведения, а във Водноелектрическа централа „ Симеоново” детска градина. Политиката ни във връзка с детските градини и ясли е явно добра и защото няма защо да ни нападат, ни нападат с измислици. Абсолютно всичко, което прочетох до момента е това, което ние работим и изпълняваме през последните години- и електронната система за записване, и подреждането на записваните деца с хронични болести. Смятам, че да Се обобщава и да се нападат всички шефове на детски градини и учебни заведения в София е безусловно погрешно. Аз одобрявам това като политическа атака”, акцентира кметът.
Тя изясни още, че от 10 години заседава работна група, която в този момент би трябвало да създаде листата с хронични болести, при които децата би трябвало наложително да се социализират.
„ Години наред се използваше една Наредба на Министерството на здравеопазването с един лист. При запитвания, които направихме към министерството стана ясно, че този лист е за банкет на деца в лечебни заведения и той не може да бъде употребен за записване в детска градина”, посочи Фандъкова.
Кметът съобщи, че нито един шеф не може да оспори решение на лекарска комисия, както и, че няма механизъм да ревизира истинността на документа. Фандъкова разяснява, че е неприемливо шефове и учители, които поставят грижа за децата ни да работят в стрес и да бъдат третирани като нарушители, по тази причина прикани да се спре с насаждането на тази неуравновесеност и да не се показват единични случаи като всеобщи.
Припомняме, че след класирането през 2018 година в София отвън яслите останаха 5000 деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР