Акцията на крайнодесния датския политик Расмус Палудан, при която той

...
Акцията на крайнодесния датския политик Расмус Палудан, при която той
Коментари Харесай

Руска връзка: бивш сътрудник на Russia Today е платил за изгарянето на Корана от крайнодесния датския политик Расмус Палудан

Акцията на крайнодесния датския политик Расмус Палудан, при която той изгори Корана в Стокхолм, след която турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че няма да поддържа поръчката на Швеция за влизане в НАТО, е била платена от журналиста и някогашен помощник на съветския пропагаден канал Russia Today Чанг Фрик.
 
Шведското издание SVT заяви, че Чанг Фрик е заплатил за акцията 320 крони и е подсигурил, че ще покрие всички свързани с нея разноски. Фрик първо твърдеше, че е бил уречен за това от помощник на шведския националистически уебсайт Exakt24. Сайтът обаче съобщи, че точно Фрик " ги е помолил да го свържат с някой, който може да изгори Корана ".
 
Пред The Insider Фрик удостоверява, че е платил за разрешението за провеждането на акцията, само че твърди, че в никакъв случай не е молил никого да изгаря религиозни книги. " Това не беше концепцията ми ", споделя журналистът. На въпрос за връзките му с Russia Today и Русия, Фрик отбелязва, че от 2014 година не работи с канала и не поддържа позицията на Русия. Сега се занимавал с поддръжка за украинските бежанци, като събира пари за тях.
 
" Ако след тази акция ми беше позвънила мис Симонян /не знам дали е мис или мисис, тъй като нищо не знам за нея/, бих й обяснил, че след изборите в Турция Швеция ще бъде пусната в НАТО. В Турция има доста проблеми - инфлация, беднотия... Те употребяват всичко това, с цел да отвлекат вниманието от тях ", изяснява той, визирайки основния редактор на Russia Today Маргарита Симонян. Фрик прибавя, че акцията не била ориентирана против ислямския свят, а е в поддръжка на Работническата партия на Кюрдистан, която се счита в Турция за терористична организация. Според него демократичното държавно управление на Швеция би трябвало да поддържа кюрдите и свободата на словото, както и да покаже, че не се опасява от Турция.
 
На 21 януари водачът на датската ултрадясна партия Stram Kurs (Твърда линия, бел. ред.) Расмус Палудан произнесе тирада, осъждаща исляма, а по-късно възпламени Корана пред турското посолство в Стокхолм. Акцията провокира стихия от възмущение в целия ислямски свят и изостри връзките сред Швеция и Турция. Заради това, че шведските управляващи са разрешили митинга, Ердоган съобщи, че Турция няма да поддържа влизането на Швеция в НАТО.
 
През 2014 година Чанг Фрик се хвалеше със съдействието си с телевизия Russia Today, само че по-късно се опита да се разграничи, като изясни, че единствено продавал новинарски видеа на канала. Той няколко пъти е бил в Москва, където драговолно взе участие в репортажи на съветските пропагандни канали. Фрик отхвърля да е координирал работата си с Москва, само че признава, че " сред Русия и някои шведски десни медии има дребни сделки ". Това сподели и следствие за съветската помощ за крайнодясната партия " Шведски демократи " на парламентарните избори през 2018 година, оповестено от  The New York Times.
 
41-годишният датски юрист и създател на крайнодясната партия Stram Kurs Расмус Палудан към този момент няколко пъти изгаря Корана. Политикът е уредник и на няколко антиислямски митинги. През 2020 година той бе наказан на 1 месец затвор и още 2 месеца условно по 14 разнообразни обвинявания, в това число за расизъм, разпространение на оскърбителен изказвания и рисково шофиране на автомобил.
 
Шведското държавно управление остро осъди акцията, само че за Турция това се стори незадоволително, защото полицията в Стокхолм е разрешила акцията пред посолството. Турция незабавно анулира планувано посещаване на шведския министър на защитата, както и поканата към ръководителя на Народното събрание на Швеция да посети Анкара. Вчера бе оповестено, че Турция прекратява за неопределен срок договарянията за одобряването на поръчката на Швеция за НАТО.
 
Съединени американски щати също осъдиха случилото се, само че представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс допусна, че акцията е целеустремен бойкот. " Изгарянето на книги, които са свещени за мнозина, е надълбоко непочтителен акт. Това е непоносимо ", разяснява Прайс и разгласи, че причинителят е " подбудител, който може би съзнателно се е опитал да отдалечи двама наши близки сътрудници - Турция и Швеция ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР