Акционерите на „Златни пясъци“ АД са одобрили за почти 14,4

...
Акционерите на „Златни пясъци“ АД са одобрили за почти 14,4
Коментари Харесай

Златни пясъци прехвърля Морско око Гардън и други имоти в ново дружество

Акционерите на „ Златни пясъци “ АД са одобрили за съвсем 14,4 млн. лв., включотелно 4-звездния хотел „ Морско око Гардън “ и терена с план за строителство на мястото на съборения "Морско око Бийч ", в настрана сдружение, основано взаимно с дъщерно сдружение на курорта, написа Investor.bg.

Заради възбрана от Комисията по финансов контрол (КФН) обаче акционерите не са обсъждали продажбата на дял от новоучреденото сдружение на частен вложител. Парите от възможна такава договорка са щели да се употребяват за главен ремонт на хотел „ Адмирал “ в курортния комплекс, тъй че не е изключено в бъдеще да се направи нов опит за продажба на дял или на цялата нова компания с апортираните в нея парцели. Ако тя се случи, в портфейла на сдружението ще остане единствено хотел „ Адмирал “, откакто „ Морско око Бийч “ беше съборен още преди международната финансова рецесия, с цел да се строи нов хотел, който план по този начин и не беше осъществен.

Това се вижда от протокола от изключителното общо заседание на акционерите в „ Златни пясъци “ АД, което се е състояло на 2 декември (четвъртък). Документите от съвещанието са оповестени на уеб страницата x3news.com.

Акционерите са освободили и двама души от надзорния съвет на сдружението – Маргарита Боянова Барбова и Николай Недков Недков.

Мотиви за основаване на новото сдружение

Решение за основаване на новата компания управителният съвет на „ Златни пясъци “ е взел през ноември. Тогава управлението на курорта привиква и изключителното общо заседание на акционерите, защото не може еднолично да реализира апорта поради законови ограничавания.

В отчета на управителния съвет, прибавен към материалите за общото заседание, се показва, че продажбата на част от капитала или на целия капитал на това ново сдружение би била по-привлекателна за вложителите, в сравнение с развиването на взаимно дружество с трето лице.

Целта на управлението е посредством продажба на активи да се съберат пари за финансиране модернизирането на хотел „ Адмирал “ в комплекса, тъй че да се сътвори съвременен хотелски комплекс от висока категория – 5 звезди, както и да се развие балнеолечебен туризъм с главно преустрояване на СПА комплекса и създаване на съоръжение на медицински център. Предвиден е и ремонт на техническата инфраструктура в комплекса.

Курортът няма пари за поправки

Хотелът „ Морско око Бийч “ в комплекса се експлоатира от 1997 година, а „ Морско око Гардън “ и „ Адмирал “ – надлежно от 2004 и 2005 година През 2008 година „ Морско око Бийч “ беше съборен, с цел да се строи нов, актуален хотелски комплекс от висока категория. Точно тогава обаче пристигна международната финансова рецесия.

В отчета на управителния съвет на „ Златни пясъци “ се показва, че рецесията е довела до застоялост на пазара на туристически услуги и е повлияла отрицателно на пазара на парцели и през идващите години курортът не е преодолял изцяло последствията. Цените на туристическите услуги на обичайните пазари са останали ниски, като в огромна степен цените се дефинират и от амортизираната база. Продажби на ваканционни парцели са се осъществявали случайно, а приходите от наеми на други парцели по този начин и не са се върнали на равнищата отпреди 2008 година Затова и сдружението е почнало да тегли заеми, с цел да финансира активността си.

Затрудненията във финансирането са се отразили отрицателно и на поддръжката на инфраструктурата в курорта, показва се още в отчета. Допълнителен напън върху сдружението оказва пандемията, като през 2020 година приходите са се намалили над 61% по отношение на 2019 година За сезон 2021 година има отчасти наваксване, само че приходите отново са по-ниски с над 37% на годишна база, регистрират шефовете.

Хотел „ Морско око Гардън “ е осъществил малко над 1 млн. лв. през 2020 година и малко над 1,7 млн. лв. до момента през 2021 година, а „ Адмирал “ – под 1 млн. лв. за 2020 година и малко над 2,4 млн. лв. т.г. дотук.

Приходите от наеми на сдружението падат от съвсем 1,5 млн. лв. през 2019 година до малко над 715 хиляди лв. през 2020 година и до 480 хиляди лв. т.г. Затова управлението търси метод да продава активи.

Имоти за апортиране

В новото сдружение ще вземат участие „ Златни пясъци “ АД и дъщерното му „ Паркстрой – Златни пясъци “ ООД. Предвижда се в новата компания да се трансферира правото на благосъстоятелност върху хотел „ Морско око Гардън “, земята, върху която е издигнат, както и прилежащи парцели, включително теренът на съборения „ Морско око Бийч “ дружно с плана за новия хотел, който има позволение за градеж на постройка с 30 хиляди кв.м РЗП.

Балансовата стойност на активите, които „ Златни пясъци “ ще трансферира, е малко под 6,1 млн. лв..

Пазарната цена единствено на „ Морско око гардън “ е за над 13,7 млн. лв., от които съвсем 2,2 млн. лв. е земята под хотела, съгласно отчет на самостоятелни оценители.

Целта е да се обединят парцелите и да се образува по-голям парцел, на който да се реализира по-високи индикатори за застрояване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР