Акционерите на Toshiba гласуваха за независима проверка на твърденията, че

...
Акционерите на Toshiba гласуваха за независима проверка на твърденията, че
Коментари Харесай

Почти без прецедент в историята: Toshiba ще бъде разследвана заради инвеститори активисти

Акционерите на Toshiba гласоподаваха за самостоятелна инспекция на изказванията, че вложителите са били притиснати преди годишното годишно общо заседание на компанията, съобщи Reuters.

Това звучи като нормално решение за компанията, само че в действителност е повратен миг в корпоративната история на Япония, защото това е едвам четвъртият случай, в който вложители деятели доближават до сходно решение в историята на страната въобще.

До инспекцията се стигна, откакто някои от вложителите са се оплакали, че мениджмънтът на компанията ги е притискал да гласоподават за назначението на съответни шефове. До този напън се е стигнало, откакто със съответните вложители са контактували чиновници на японското комерсиално министерство, сочат източници на изданието.

Ако инспекцията разкрие, че в действителност е оказван сходен напън върху акционерите в компанията, това евентуално ще коства позицията на нейния основен изпълнителен шеф Нобуаки Куруматани. Самият той беше срещу провеждането на сходно следствие.

До него въпреки всичко се стигна, откакто то беше препоръчано от най-големия вложител на Toshiba - основаната в Сингапур Effissimo Capital Management, която има дял от 9,9% в компанията, а за него гласоподава нормално болшинство на общото заседание на компанията по-рано през днешния ден българско време.

Според анализатори това може да подтикне от ден на ден компании в Страната на изгряващото слънце да прибягват до сходни - феномен, който съвсем не се следи там, за разлика в Съединени американски щати, където от десетилетия огромните бизнеси са благосъстоятелност и на вложители деятели.

Все отново данните на IR Japan Holdings демонстрират, че за последните три години броят на активистките фондове набъбна трикратно, като те са били 44 към края на предходната година.

Самото следствие ще се организира от трима самостоятелни юристи и ще има времеви обсег от до три месеца, а откритията им ще бъдат оповестени на общото заседание на акционерите през юни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР