Акциите са част от международна операция, реализирана под ръководството на

...
Акциите са част от международна операция, реализирана под ръководството на
Коментари Харесай

ГДБОП разби две групи, занимавали се с изготвяне на неистински документи и с трафик на хора

Акциите са част от интернационална интервенция, осъществена под управлението на Специализираната прокуратура и координирана от Европол и SELEC

В хода на дейните процесуално-следствени дейности по неутрализирането на първата група са арестувани са 10 български жители, част от тях - престъпно проявени и осъждани за сходен жанр закононарушения. Петима от участниците са арестувани на територията на София, където са осъществени претърсвания на 6 адреса и 9 моторни транспортни средства. На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в парцела, са открити 5114 неистинен банкноти с номинал 100 евро.
На различен адрес са открити голям брой документи за идентичност - български паспорти и персонални карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, голям брой фотоси паспортен формат. Иззетите документи са предадени за експертиза за определяне на истинността им, посочи заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. Той добави, че други петима са арестувани на територията на Пловдив, където са осъществени процесуално - следствени дейности на 9 адреса и 7 моторни транспортни средства.
На един от адресите е открита работилница за направа на неистинен публични документи. Оттам са конфискувани копия на персонални документи, флаш памети, ламинатор, компютърна настройка и принтер. В рамките на интервенцията са осъществени претърсвания и на адрес в Русе, чийто жител е арестуван. Оттам са конфискувани българска персонална карта и удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство - документи на трето лице и оповестени за откраднати, две неистинен банкноти с номинал 200 евро и 22 неистинен банкноти с номинал 20 евро. При претършуване на жилище в Твърдица, чийто притежател е арестуван, са открити и конфискувани портативен компютър и флаш памети. На 7 лица са привлечени като обвинени по чл.321, ал.3, предложение 2, т.2, вр. ал.2 от Наказателен кодекс, от които на 4-ма са наложени ограничения за неотклонение „ задържане под стража ", а на останалите 3-ма - ограничения за неотклонение „ парична гаранция ".

При осъществената интернационална полицейска интервенция и в резултата на взаимоотношението на партньорски служби е обезвредена и проведена незаконна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправени документи. Информацията е подадена към службите ни от Албания, заяви старши комисар Темелакиев. По думите му било открито, че с цел да стигнат до Англия, мигрантите са заплащали за „ услугата " сума от 7000 паунда, а за Съединени американски щати и Канада - от 25000 до 30000 щатски $. Престъпната активност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и Съединени американски щати, като по първични данни през годините са от тази „ услуга " са се възползвали хиляди искащи да стигнат до Англия, Съединени американски щати и Канада. Реализираната облага от незаконната активност варирала към 15 милиона щатски $. 7 лица са подведени под отговорност - 5-ма са арестувани под стража, двама са с мярка „ парична гаранция ", стана ясно от думите на прокурор Гешев. Той добави, че в хода на извършените общи дейности са арестувани 40 лица на територията на Албания, други 12 са оповестени за интернационално търсене и посочи, че двете незаконни групи са си взаимодействали доста добре като две търговски сдружения. Установени били случаи, при които са употребявани откраднати български документи за идентичност. Каналът, съгласно данните, които имаме, е работил от няколко години, сподели Иван Гешев и увери, че с помощта на отличната съгласуваност с Министерство на вътрешните работи реализациите ще продължат и резултатите ще са видни. Вървим в вярната посока, заключи административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Операциите са извършени на 16 и 17 март от чиновници на ГДБОП и сътрудниците им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол, в това число и чиновници на ОДМВР-Пловдив, в границите на интернационална полицейска интервенция, под управлението на Специализирана прокуратура. Действията са координирани от Европол и SELEC, а задачата бе обезвреждане на проведена незаконна група, изготвяла и разпространявала неистинен документи за идентичност и друга такава, занимавала се с трафик на мигранти от Албания, през България за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправяни документи, заяви административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР