Акциите на Sony Group Corporation изтриха 12,8 процента от стойността

...
Акциите на Sony Group Corporation изтриха 12,8 процента от стойността
Коментари Харесай

Производителят на PlayStation е големият губещ след най-масивната технологична сделка в историята

Акциите на Sony Group Corporation изтриха 12,8 % от цената си в сряда, откакто стана ясно, че Microsoft ще придобие Activision Blizzard в договорка за почти $75 милиарда — най-голямата в софтуерния свят до момента. Последващата ликвидация изтри $20 милиарда от пазарната капитализация на Sony, производител на известната игрова подпора PlayStation. Това бе най-големият спад от октомври 2008 година

Пред Bloomberg анализаторът от Morningstar Research Казунори Ито уточни, че " поевтиняващите акции илюстрират терзанията на вложителите, че Sony може да не успее да продължава да побеждава " в бранш, в който капацитетът за облага се мести от продажбата на устройства към продажбата на игри и услуги.

Досега най-популярните заглавия на разработчика Activision като Call of Duty, Tony Hawk`s Pro Skater и Diablo бяха налични и за PlayStation, и за Xbox. Инвеститорите обаче показват терзания, че Sony може да загуби достъп до тях — което ще отстрани приходите, които компанията получава от лицензирането им. Възможен и спад в продажбите на конзолите, в случай че съперникът предлага по-голямо портфолио от най-популярните игри.

Sony също е придобивала гейм студия в опит да усили личните си заглавия, само че е малко евентуално японският конгломерат да може да се конкурира с дебелия портфейл на Microsoft, която има $130 милиарда в кеш и еквиваленти.

Засега Microsoft дава обещание да не лимитира достъпа и до момента в сходни обстановки компанията е изпълнявала обещанията си. Например Psychonauts 2 получи PS версия през август 2021 година — две години след придобиването на разработчика ѝ Double Fine Productions.

Но надали желанието на Microsoft да продава игри за конкурентна платформа ще се резервира дълго. Месеци след придобиването на ZeniMax Media, производителят на Xbox съобщи, че бъдещите версии на игрите на разработчика няма да са налични за PlayStation 5.

След изненадващото придобиване, акциите на няколко японски разработчика на видеоигри нарастнаха — залог на вложителите, че Sony ще бъде принудена също да купува.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР