Акциите на саудитския енергиен гигант Aramco достигнаха рекордно високи стойности

...
Акциите на саудитския енергиен гигант Aramco достигнаха рекордно високи стойности
Коментари Харесай

Рекордна цена на акциите на нефтения гигант Aramco

Акциите на саудитския енергиен колос Aramco доближиха рекордно високи стойности в сряда на фона на скока на международните цени на нефта след нахлуването на Русия в Украйна.

Акциите на Aramco се търгуваха в Рияд на цена от 42,9 саудитски риала (11,4 щ.д.), сочат данните на саудитския пазарен уеб страница Tadawul.

Кралството от Персийския залив - най-големият експортьор на недопечен нефт в света, остава мажоритарен акционер на компанията от листването ѝ на 11 декември 2019 година насам.

Aramco беше определила цена на своето удивително първично обществено предложение от 32 риала (8,53 щ.д.) за акция и при пазарния си дебют тя надвиши оптималната граница до 35,2 риала.

Суровият нефт надвиши цената от 113 $ за барел в сряда, като вложителите от ден на ден се притесняват от въздействието на войната в Украйна върху международните енергийни доставки.

Конфликтът в Източна Европа се случва при към този момент нараснали цени заради лимитираните доставки и мощното възобновяване на международното търсене, когато стопанските системи още веднъж се отварят след блокирането, провокирано от пандемията.

По-късно денем търговците ще наблюдават от близко срещата на ОПЕК и други огромни производители, в това число Русия, на която ще се разисква дали да се усили добивът, с цел да се понижи растежът на цените, който способства за повишение на инфлацията.

Саудитска Арабия удостовери уговорката си към съглашението ОПЕК+ с Русия в неделя, заяви формалната Саудитска организация по печата.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман направи мненията по време на диалог с френския президент Еманюел Макрон, в който беше наранена и обстановката в Украйна и нейното влияние върху енергийните пазари, заяви SPA.

" Във връзка с това Негово кралско височество престолонаследникът удостовери, че кралството държи на стабилността и салдото на петролните пазари и на уговорката на кралството към съглашението ОПЕК+ ", добави организацията.

Докато Саудитска Арабия се смята за крал на първичните страни членки на ОПЕК, Русия е главният състезател измежду останалите 10 страни, които влизат в състава на ОПЕК+.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР