Акциите на Сауди Арамко (Saudi Aramco) поскъпнаха с максималния пазарен

...
Акциите на Сауди Арамко (Saudi Aramco) поскъпнаха с максималния пазарен
Коментари Харесай

Акциите на Сауди Арамко удариха тавана

Акциите на " Сауди Арамко " (Saudi Aramco) нарастнаха с оптималния пазарен предел от 10% над тяхната цена от първичното обществено предложение (IPO) по време на дебюта на петролния колос на фондовата борса в Риад в сряда. Това значи, че " Арамко " приближава пазарната капитализация от цели 2 трилиона $, за която от дългов време настояваше саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Цената на една акция на Aramco доближи 35,2 риала (9,39 щатски долара) на саудитската борса Тадавул (Tadawul exchange), което е с към 10% над цената от 32 риала за акция, реализирана при първичното обществено предложение на компанията.

Това значи пазарна оценка на държавния петролен колос на Саудитска Арабия от към 1,88 трилиона $, което го прави автоматизирано най-скъпо листвана на борсата компания в света, макар че ще в това време тя ще разполага и с едни от най-малкото на брой обществено свободно търгуеми акции, представляващи едвам 1,5% от всичките.

По време на IPO-то през предходната седмица Saudi Arabian Oil Co (Aramco) събра рекордните 25,6 милиарда $, което дефинира пазарна стойност на компанията от към 1,7 трлн. $.

Включването на Aramco на борсата в Риад извежда самата саудитска фондов борса в топ 10 в света по стойност на котираните на нея компании.

Саудитска Арабия разчита най-вече на локални и районни вложители да купуват акции на Aramco, откакто първичното обществени предложение беше посрещнато с релативно въздържан интерес от страна на огромни задграничните вложители.

Въпреки това постъпленията от IPO-то за 25,6 милиарда $ съумяха да надминат първичното обществено предложение на китайската софтуерна компания Alibaba, която преди да излезе на борсата през 2014-а година съумя да набере 25 милиарда $.

" Това е сполучливо IPO и листването на Aramco на борсата ще добави дълбочина на локалния пазар, като дава експозиция на жизненоважен бранш за стопанската система на Саудитска Арабия “, уточни Басел Катун, ръководещ шеф в Franklin Templeton Emerging Markets Equity, представен от Ройтерс.

" Надяваме се, че " Сауди Арамко " употребява листването си на локалната борса Тадавул като трамплин към възможна регистрация на водещите интернационалните тържища ", добави той.

Aramco ще има втората най-голяма тежест във фондовия показател Tadawul от 9,7%, като с максимален тежест от 14,6% в показателя на саудитската борса е банката Al Rajhi с помощта на по-големия брой свободно търгуеми акции на банката институция.

Борсовият дебют на " Арамко " идва в миг, когато петролните цени са подкрепени от дирижираното от Саудитска Арабия решение на страните от ОПЕК и на техните съдружници, отпред с Русия, да понижат в допълнение общите добиви с 500 хиляди барел на ден през първото тримесечие на 2020-а година, като по този метод общото редуциране в границите на формата " ОПЕК + " става 1,7 млн. барела дневно.

Ако акциите на Aramco нарастнат и в четвъртък с към 10%, нейната пазарна капитализация ще надвиши пожеланите от принц Мохамед 2 трлн. $.

Очаква се саудитският петролен колос да бъде включен и в общия санкциониран фондов показател на нововъзникващите пазари MSCI на 17 декември.

По време на първичното обществено предложение от компанията Aramco не показаха вложителите, взели участие в ценовото наддаване, само че източници, осведомени с въпроса, показаха пред Ройтерс, че Инвестиционният фонд на Абу Даби (ADIA) и Кувейтският капиталов фонд (KIA) са измежду държавните фондове от Персийския залив, които са закупили акции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР