Акциите на компанията за онлайн търговия Amazon завършиха 2021 г.

...
Акциите на компанията за онлайн търговия Amazon завършиха 2021 г.
Коментари Харесай

Защо акциите на Amazon изостанаха от тези на другите технологични гиганти?

Акциите на компанията за онлайн търговия Amazon приключиха 2021 година с най-слабото показване измежду огромните софтуерни компании. Има обаче аргументи да се счита, че 2022 година ще бъде по-добра за учредената от Джеф Безос компания, написа Си Ен Би си.

Цената на книжата на Amazon се увеличи със скромните 2,4% през 2021 година, представяйки се доста по-слабо от останалите четири акции от така наречен група FAANG. Акциите на Apple нарастнаха с 34%, а тези на Meta Platforms (бившата Facebook) и Netflix - с 23% и 11%. Най-добро показване от групата записва Alphabet, чиито акции нарастнаха с 65%. В същото време цената на книжата на софтуерния колос Microsoft се увеличи с 51%, а показателят Nasdaq напредна с 21%.

Последният път, когато Amazon регистрира сходна слаба възвращаемост за вложителите бе през 2014 година, когато акциите на компанията поевтиняха с 22%.

Според анализаторите неприятното показване на компанията се дължи на няколко фактора.

Подобно на останалите търговци на дребно, Amazon регистрира по-слаби финансови резултати през 2021 година спрямо 2020 година, когато пандемията от ковид донесе рекорден скок на поръчките по интернет. Ограничителните ограничения против разпространяването на COVID-19 доведоха до внезапно повишаване на акциите и на eBay, Etsy и Wayfair.

До пролетта на 2021 година обаче доста американци към този момент бяха имунизирани против ковид, което накара потребителите да се върнат към навиците си от преди пандемията, в това число визитите във физически магазини. Макар че онлайн търговията остана постоянна, растежа на годишна база на Amazon се забави. Приходите на компанията набъбнаха единствено с 27% през второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на миналата година, когато пък бе регистриран скок на продажбите от 41% на годишна база.

Другите основни бизнес на Amazon – с облачните услуги и рекламите, имаха „ добра година “ през 2021 година, само че това не бе задоволително, с цел да компенсира проблемите в подразделението за търговия на дребно, разяснява Том Форте, основен анализатор от D.A. Davidson.

„ 2021 година сподели, че положителното показване при облака и рекламата единствено по себе си не е задоволително “, сподели той.

Опасенията на вложителите по отношение на възходящите разноски в главния бизнес за търговия на дребно на Amazon също може да са съдействали за по-слабото показване на акциите, сподели Форте.

Amazon предизвести Уолстрийт през по-голямата част от 2020 и 2021 година, че ще похарчи милиарди долари за разноски, свързани с ковид, като ограничения за сигурност за служащите на първа линия и разгръщане на физическата мрежа, което да помогне за насищане на търсенето.Компанията също по този начин увеличи заплатите и предложи по-високи бонуси, с цел да притегли нови чиновници.

След слабата 2021 година акциите на Amazon може да се показват по-добре през актуалната година.

За компанията не би трябвало да е мъчно да показа по-добри резултати на годишна база, следвайки забавянето на растежа през 2021 година, разяснява анализаторът на Guggenheim Сет Сигман. Amazon също по този начин може да стартира да извлича изгодите от някои от обвързваните с пандемията вложения във веригата за доставки и логистиката, означи той.

„ Нашите упования са, че растежът би трябвало да се форсира още веднъж през 2022 година, откакто през последните няколко тримесечия той бе сдържан “, сподели Сигман, който поучава за пазаруване на акции на Amazon при цена от 4300 $.

Редица анализатори показват книжата на Amazon като една от най-хубавите вложения за годината, в това число Jefferies, Bank of America Global Research, RBC Capital Markets и Goldman Sachs.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР