Акциите на европейските банки претърпяват нов сериозен спад в петък,

...
Акциите на европейските банки претърпяват нов сериозен спад в петък,
Коментари Харесай

Deutsche Bank води спада на акциите на европейските банки

Акциите на европейските банки претърпяват нов сериозен спад в петък, 24 март. Най-голямата банка в Германия, Deutsche Bank, губи над 13%, отбелязвайки най-сериозната си дневна загуба от март 2020 година Други финансови институции също регистрират обилни загуби, като книжата на Commerzbank отстъпват с над 8%, а BNP Paribas - към 7%.Спадът на пазара беше породен от няколко фактора, в това число опасения по отношение на световните стопански вероятности и продължаващата неустановеност към положението на районните американски банки. Основната причина за скорошния спад на банковите акции е колапсът на двe американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и проблемите с, довели до незабавната й продажба на UBS.

Акциите на европейските банки претърпяват нов сериозен спад в петък, 24 март. Най-голямата банка в Германия, Deutsche Bank, губи над 13%, отбелязвайки най-сериозната си дневна загуба от март 2020 година Други финансови институции също регистрират обилни загуби, като книжата на Commerzbank отстъпват с над 8%, а BNP Paribas - към 7%.

Спадът на пазара беше породен от няколко фактора, в това число опасения по отношение на световните стопански вероятности и продължаващата неустановеност към положението на районните американски банки. Основната причина за скорошния спад на банковите акции е колапсът на двe американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и проблемите с, довели до незабавната й продажба на UBS.

" Кризата в районния банков бранш на Съединени американски щати към момента е в начален етап, само че досегашният опит при такива обстановки демонстрира, че вложителите би трябвало да бъдат готови за разтърсвания ", споделя пред " Капитал " Даниел Дончев, изпълнителен шеф на " Експат асет мениджмънт ".
Акциите на Deutsche Bank, институция с над 1.3 трлн. активи под ръководство, се срутват с над 14% Източник: Tradingeconomics Реклама
Въпреки отрицателните вести политиците се пробват да успокоят пазарите, наблягайки, че основите на банковия бранш остават постоянни, а банките са по-добре капитализирани. " Въпреки че европейският банков бранш е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции, предвид на неотдавнашната неустойчивост на финансовия пазар ние сме подготвени да действаме и да предоставим ликвидна поддръжка на финансовата система, в случай че е належащо ", съобщи в четвъртък Кристин Лагард, ръководител на ЕЦБ.

Неотдавнашният спад на акциите на европейските банки акцентира продължаващите провокации пред финансовия бранш, до момента в който международната стопанска система се бори с въздействието на инфлацията и покачващите се лихви. Въпреки това институциите остават уверени в устойчивостта на банковата система и подхващат стъпки, с цел да обезпечат нейната непоклатимост, като в същото време не престават да се борят с инфлацията, затягайки паричните си политики.
Свързани публикации Знаменателен, само че трагичен съюз: UBS избавя Credit Suisse 24 март 2023, 06:16 По-голям мащаб, само че и нови проблеми: Какво значи за UBS придобиването на Credit Suisse 23 март 2023, 11:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР