Акциите на енергийния гигант Saudi Aramco записаха нов ръст по

...
Акциите на енергийния гигант Saudi Aramco записаха нов ръст по
Коментари Харесай

Saudi Aramco достигна $2 трлн. капитализация

Акциите на енергийния колос Saudi Aramco записаха нов растеж по време на втория ден от търговията си , което изпрати пазарната капитализация на компанията до забележителните 2 трилиона $ за малко , които бяха заложени като цел от принц Мохамед бин Салман, осведоми Money.bg.

При отварянето на борсата скъпите бумаги нарастнаха с 10% до 38,7 риала или 10,32 щатски $. По-късно обаче те изгубиха задатъка си и пазарната им оценка се сви под тази граница.

Въпреки това " докосването " до равнището от 2 трилиона $ прави Saudi Aramco два пъти по-скъпа от останалите най-големи сдружения в света . Около 1 трилион $ е пазарната капитализация на колосите Microsoft и Apple.

В сряда Саудитска Арабия написа нова страница в историята на фондовия пазар с листването на 1,5% от акциите на Saudi Aramco на локалната борса. Това публично се трансформира в най-големия дебют на борсата до момента. През първия ден от търговията капитализацията на сдружението стигна 1,88 трилиона $.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман разгласи за първи път концепцията за IPO-то през 2016 година като част от тактиката Vision 2030. Нейната цел беше да понижи зависимостта на бюджета на Рияд от петролния пазар.

Очакванията на анализаторите бяха, че оценката на Saudi Aramco няма да се приближи до 2 трилиона $ и ще бъде сред най-много 1,5 и 1,7 трилиона $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР