Акциите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо, като индексите се

Акциите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо, като индексите се ...

Индексите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо


Акциите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо, като индексите се търгуваха в различни посоки, а няколко основни пазара в региона бяха затворени за почивка, съобщава CNBC.

Японският измерителNikkei 225 се повиши с 0,74%, затваряйки на 29 161,80 пункта, докато индексът Topix нарасна с 0,29%, като завърши своя търговски ден на 1959,75 пункта.

Официалните данни, публикувани в понеделник, показаха, че сезонно коригираният индекс на производството в Япония е нараснал с 2,9% през април спрямо предходния месец. На годишна база индексът за промишлено производство е нараснал с 15,8%.

Увеличението на промишленото производство през април се дължи на ръста при машини с общо и бизнес предназначение, електрически машини и комуникационно оборудване, според данните, публикувани в понеделник.
Показателите за производство на моторни превозни средства, транспортно оборудване (без моторните превозни средства) и пластмасови изделия се понижават през април в сравнение с март, показват данните.
Японското министерство на търговията също заяви по-рано, че се очаква промишленото производство да намалее през май и да се увеличи през юни.

Южнокорейският Kospi затвори с лек ръст до 3252,13 пункта.

В Югоизточна Азия индексът на Straits Times в Сингапур спадна с около 0,1% в следобедната търговия. В Индия Nifty 50 изтри 0,41%, докато BSE Sensex спадна с 0,35%.

В криптовалутното пространство биткойнът поскъпна с над 11%, като се търгува за 39 193,9 долара към 11:20 часа българско време. Ръстът в цената последва коментарите на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който заяви, че производителят на електромобили . Ако се окаже, че разумен дял от около 50 процента от възобновяеми енергии се използва в производството на биткойни и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши трансакции с монетите, пише в съобщението на Мъск в неделя вечерта, цитиран от CNBC.

Пазарите в Австралия, континентален Китай и Хонконг бяха затворени в понеделник.

На валутния пазар индексът на щатския долар, който проследява курсовете спрямо кошница от конкурентни валути, беше на ниво от 90,526 пункта след скорошно покачване от ниво от 90,3 пункта.

Японската йена се търгуваше на 109,65 йени за долар, отслабвайки от нивата под 109,5 йени, наблюдавани спрямо американската валута миналата седмица.

Австралийският долар се разменяше за 0,7708, след като отстъпи от над 0,774 долара в края на миналата седмица.

Цените на петрола се повишиха в следобедните часове за търговия в Азия, като фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,85% до 73,31 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,75% до 71,44 долара за барел.

Източник: investor.bg