Акцентът в това издание е върху турското кино 13-ото издание

...
Акцентът в това издание е върху турското кино 13-ото издание
Коментари Харесай

13-ото издание на Sofia MENAR ще тече онлайн в Neterra TV+

Акцентът в това издание е върху турското кино

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се организира от 15 януари до 31 януари онлайн на Neterra TV+. Фестивалът ще предложи 30 пълнометражни и 12 късометражни кино лентата, като специфичният фокус ще бъдe върху киното на Турция. Традиционно, селекцията ще предложи и най-хубавото от новото иранско кино и неговите най-награждавани настоящи заглавия.
Сред акцентите в секцията с турски продукции е „ Цигански романс " на режисьора Огузхан Йълдъз, отличен с премията за най-хубав филм на фестивалите в Истанбул и Антакия. Филмът показва историята на Алиджан, който живее в циганската махала на Истанбул и всички го познават като Ром. Цигулката е целият свят на Алиджан. Изкарва си прехраната като музикант в нощен клуб на цигански необут, а в свободните вечери свири на брега на Босфора. Запомня всичко по слух, тъй като в никакъв случай не е учил и даже не познава нотите.
Една вечер преподавателка от музикалната академия чува нежните звуци на цигулката му около брега и го кани в академията.
Дори животът на Алиджан постоянно да е бил цигански романс, през днешния ден е на път да се трансформира в класическа симфония. Новата среда му предлага сигурност и другари, само че е цялостна и с врагове, тъй като светът е подготвен за музиканта Ром, само че не всички са подготвени да одобряват рома Алиджан.
Най-награждаваният филм в селекцията е „ Омар и ние " на режисьорите Марина Горбач и Мохамет Бахадър. С над 20 оценки от интернационалните фестивали, измежду които за най-хубав филм от МФФ Арлингтън, най-хубав филм от МФФ Истанбул, най-хубав филм и премия за постановка от МФФ Кайсери, премия за постановка и премия за най-хубав артист (Джем Бендер) от МФФ Казан, премия на журито и премия за сюжет от МФФ Малатия, премия за най-хубав артист (Джем Бендер) от МФФ Антакия и други. Филмът наблюдава перипетиите на някогашния боен Исмет, който мъчно намира общ език с близките. Синът му отпътува за Щатите, макар несъгласието на татко си. Скоро и брачната половинка на Исмет взема решение да последва сина. А Исмет се изправя пред ново предизвикателство, откакто ненадейно до къщата му се настаняват Омар и Марие, двама бежанци, които ще го накарат да премисли своите предубеждения и възгледи.
Сред останалите оферти от турското кино е красивият и наблюдателен филм на Мурат Чери „ Сън сънувах " за 8-годишния Тарък, който отпътува да живее на село при своите баба и дядо. Там момчето живее в естетика с природата, само че мъчно се схваща с локалните деца.
Своята премиера в границите на 13-ия Sofia MENAR ще има и дебютът на Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали „ Писма на ориста ". Филмът показва историята на Зейнеп и Юсуф, които от дребни са дружно всеки ден и детството им минава по този начин. Тя е неговият свят, а той е нейният. Един ден Юсуф отпътува за огромния град и повече в никакъв случай не се връща. Зейнеп губи най-хубавия другар и първата си обич. Малко по малко, от младо влюбено момиче, тя се трансформира в самотна зряла жена. В търсене на любовта, тя си намира необичайно занимание. Чрез графа във вестника Зейнеп стартира да си написа със пандизчии, с мисълта, че споделя с непознати. Един от тях е наказан до живот. Тя е спокойна, че в никакъв случай няма да го срещне, само че писмо след писмо, стартира да го усеща все по-близък и чака отговорите му с боязън.
Сред документалните оферти на фестивала е огромният план „ Лица и стъпки " на Салих Йоздерия, сниман в свещените градове Мека и Медина, с изключителни фрагменти на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение.
Домакин на Sofia MENAR тази година е платформата Neterra TV+, където могат да бъдат гледани всички филми от селекцията. Зрителите имат опцията да изберат сред три разновидността за достъп: 3 кино лентата за 10 лева, 10 кино лентата за 20 лева или абонамент от 30 лева, с който могат да се гледат всички филми от фестивала.
Абонаментите са налични на

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР