Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни въпреки решението

...
Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни въпреки решението
Коментари Харесай

Доц, Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни, могат и да се `санират` |

Актовете на Кирил Петков като министър са постоянни макар решението на Конституционния съд от през вчерашния ден, разяснява в предаването  преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Конституционен съд разгласи в сряда за противоконституционен указа на президента в частта, с която Петков беше назначен за длъжностен министър на стопанската система, тъй като одобри, че към този миг Петков е имал двойно поданство - нещо, което българската Конституция не позволява за настоящи министри. Петков е подал документи за отвод от канадското си поданство през април 2021, през май бе назначен за министър на стопанската система в служебния кабинет на Румен Радев, а канадската страна е удостоверила отхвърли му на 20 август август 2021.

„ Това, което излиза наяве от решението на Конституционен съд е, че във връзка с господин Петков не са били налице изискванията. Народните представители от ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, само че не са поискали да се произнесе във връзка с актовете. В този смисъл, като наблюдавах и мненията на сътрудниците, всички сме единомислещи, че актовете са постоянни ”, изясни Киселова.

По думите ѝ актовете на Петков като министър могат да бъдат атакувани един по един, само че не отпадат автоматизирано. „ Малко са дейностите в правото, които са автоматизирани. В множеството случаи е належащо за всеки един от актовете да се премине през съответна преценка ”, сподели доцент Киселова.

Ако някои от актовете бъдат обжалвани, актуалният стопански министър може да ги преподпише. „ Казано на диалект – могат да се санират част от актовете, които не престават да имат деяние ”, посочи доцент Киселова.

„ Декларациите на някои партии, че ще оспорват всичките актове от май до септември, ми се коства пресилено и част от акция ”, коментира още тя.

Въпросът за това могат ли хора с двойно поданство да заемат висши държавни длъжности, трябвало да бъде решен от Народното събрание, изясни конституционалистът. „ Много малко страни позволяват техни висши лица да имат и друго поданство ”, сподели доцент Киселова.

Тя съзря и предумисъл сега, в който е сезиран Конституционен съд. „ Народните представители от ГЕРБ сезираха по този начин Конституционен съд, че да съвпадне с предизборната акция за държавен глава, с цел да употребяват този инструмент като офанзива против настоящия президент ”, сподели още Киселова.

Тя напомни, че с цел да има импийчмънт против президента, би трябвало първо да има работещо Народно заседание. „ Тънки сметки могат да доведат до това да се трансферира след 22 януари. Което значи, че ГЕРБ занапред вършат проекти, че господин Радев ще завоюва втори мандат ”, съобщи Киселова. За да мине сходно гласоподаване, е нужно да го поддържат 160 депутати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР