Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни въпреки решението ...

Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни въпреки решението

Доц, Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни, могат и да се `санират` |

Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни макар решаването на Конституционния съд от през вчерашния ден, разяснява в излъчването  преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Конституционен съд обяви в сряда за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която Петков беше назначен за длъжностен министър на стопанската система, тъй като одобри, че към този миг Петков е имал двойно поданство-нещо, което българската Конституция не позволява за настоящи министри. Петков е подал документи за отвод от канадското си поданство през април 2021, през май бе назначен за министър на стопанската система в служебния кабинет на Румен Радев, а канадската страна е удостоверила отвода му на 20 август август 2021.

„ Това, което излиза наяве от решаването на Конституционен съд е, че във връзка с г-н Петков не са били налице изискванията. Народните пълномощници от ГЕРБ са сезирали съда за указа на държавния глава, само че не са поискали да се произнесе във връзка с актовете. В този смисъл, като проследих и мненията на сътрудниците, всички сме единомислещи, че актовете са стабилни ”, изясни Киселова.

По думите ѝ актовете на Петков като министър могат да бъдат атакувани един по един, само че не отпадат автоматизирано. „ Малко са реакциите в правото, които са автоматизирани. В повечето случаи е належащо за всеки един от актовете да се премине през съответна преценка ”, сподели доцент Киселова.

Ако някои от актовете бъдат обжалвани, актуалният стопански министър може да ги преподпише. „ Казано на диалект – могат да се санират част от актовете, които не престават да имат деяние ”, посочи доцент Киселова.

„ Декларациите на някои партии, че ще оспорват всичките актове от май до септември, ми се коства пресилено и част от акция ”, коментира още тя.

Въпросът за това могат ли хора с двойно поданство да заемат висши държавни длъжности, трябвало да бъде решен от Народното събрание, изясни конституционалистът. „ Много малко страни позволяват техни висши лица да имат и друго поданство ”, сподели доцент Киселова.

Тя съзря и предумисъл сега, в който е сезиран Конституционен съд. „ Народните пълномощници от ГЕРБ сезираха по този начин Конституционен съд, че да съвпадне с предизборната акция за държавен глава, с цел да употребяват този инструмент като офанзива против настоящия държавен глава ”, сподели още Киселова.

Тя напомни, че с цел да има импийчмънт против държавния глава, би трябвало първо да има работещо Народно заседание. „ Тънки сметки могат да доведат до това да се трансферира след 22 януари. Което значи, че ГЕРБ занапред вършат проекти, че г-н Радев ще спечели втори мандат ”, съобщи Киселова. За да мине сходно гласоподаване, е нужно да го поддържат 160 депутати.

Източник: offnews.bg