Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни

...
Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни
Коментари Харесай

Рекордни нива на активност за луксозните имоти на пазара

Активността на пазара на първокласни парцели у нас доближи рекордни равнища през 2022 година. Във второто тримесечие броят покупко-продажби в сегмента даже изпревари размерите, регистрирани през 2008 година.

В същото време цените не престават да порастват, само че с по-умерени темпове спрямо тези при всеобщите парцели. Покачването във високия сегмент за интервала януари-ноември е с към 23 на 100 на годишна база, се показва в разбора на компанията за първокласни парцели " Юник Естейтс " (Unique Estates), оповестен през днешния ден, оповестиха от компанията.

" Отчитаме една извънредно сполучлива и дейна 2022 година, като пазарът беше зависещ на инерцията от доста мощната 2021 година Традиционно първокласният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, тъй че можем умерено да кажем, че в него рецесия няма. Тази година донесе доста трансформации, по тази причина е значимо да постъпим рационално и да помислим за спестяванията си. В България инвестицията в парцел продължава да е гаранция за сигурност и непоклатимост ", споделя Весела Илиева, ръководещ сътрудник на Unique Estates.

По думите й упованията за спад на цените не се оправдават, техният растеж продължава, частично заради възходящата инфлация, която към октомври е 17,6 на 100. Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 година, че на пазара ще излезе доста ново строителство, което ще докара до пренасищане и спад в ценовите равнища. Разрешителните за градеж за нови здания през 2022 година към момента не са достигнали размерите от 2021 г. 

 iStock iStock

" В началото на лятото доста вложители замразиха продажбите, което мощно ограничи предлагането. Това сътвори известна неустановеност на пазара. Клиентите се обърнаха към парцели остаряло строителство, което обуславя техния ценови растеж. Покачването на лихвите по заемите занапред ще дава отражение. Какви ще бъдат действителните цени на парцелите през идната година ще разберем при започване на 2023 година ", показва Илиева.

През второто полугодие стартира спад на интереса, само че при по-висок % от запитванията се доближава до действителна договорка.

Колко заплати са нужни за покупка на жилище в София

" Купувачите през днешния ден са по-малко на брой, само че по-сигурни и стимулирани. Те търсят парцел за персонално прилагане и са взискателни към това, което получават против парите си. Най-често се интересуват от апартамент с 2 или 3 спални. Все по-голяма известност добиват умните здания, със системи за добра енергийна успеваемост. Търсят се и нови първокласни парцели в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи все още не са дейни на пазара ", споделя Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

От компанията регистрират и засилена интензивност в най-високия сегмент от пазара. Най-скъпата договорка за интервала е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м на улица " Оборище " в Докторска градина. Появяват се и купувачи на така наречен " трофейни " парцели. Тези клиенти подписват покупко-продажби за жилища, които са стояли на надпазарни цени, а през днешния ден намират реализация. 

 istock istock
" Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент се интересуват от покупка в ранен стадий на строителството. Затова е основно за вложителите да предложат положителни схеми на заплащане, а крайните цени би трябвало да бъдат пазарни. Условията сега допускат отсяване на положителните вложители. Това ще отстрани риска от свръхпредлагане в този сегмент, което е причина за един сигурен пазар през 2023 година ", споделя Весела Илиева. 

Къде е най-изгодно да се влага в парцел през 2023 година

Отстъпките към момента не са важен фактор на пазара, демонстрират данните на компанията. Апартаментите се продават съвсем без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи. 

Активен е пазарът на наеми във висок ценови клас, показват още от Unique Estates. През 2022 година общият размер покупко-продажби нараства с 30 на 100 по отношение на предходната година. Покачват се и наемните цени – през актуалната година те са 9,21 евро/кв. м при 8,4 евро/кв. м през миналата 2021 година. От компанията регистрират недостиг в предлагането на първокласни къщи чартърен – едвам 10 на 100 от запитванията съумяват да се удовлетворят от актуалното предложение. 

 istock istock
Очакванията на компанията за 2023 година са за постоянен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София. 

Сънародниците ни, които разполагат със спестени средства, се разделят в две съществени групи. Такива, които търсят сигурност за парите си и предотвратяване от инфлацията. Те и отсега нататък ще избират парцел в България – потвърдено устойчиво влагане. Друга група са търсещите висока рентабилност. Те към този момент търсят благоприятни условия освен отвън България, само че и отвън Европа, където инфлационните процеси са идентични с тези у нас.

Според изследването на Unique Estates през 2022 година изрично Дубай се утвърждава като най-горещата дестинация за покупка на парцел. По данни на " Bonne Apart ", извънреден сътрудник на Unique Estates за региона на Дубай – през 2021 година са направени 84 000 покупко-продажби на обща стойност 75 милиарда евро.

Активното търсене и ограниченията, подхванати от държавното управление за привличане на задгранични вложения, довеждат до растеж в цените на жилищните парцели в емирството - с 10 на 100 в края на 2021 година, който продължава и през 2022 година През септември 2022 година преводите доближават нов връх от 6,6 милиарда USD, което е нарастване от 49,7 на 100 по отношение на същия месец на 2021 година Трансакциите в Дубай главно включват дребни жилища, къщи или дребни имоти. Но максимален дял - 40,6 на 100 от тези покупко-продажби, са за парцели ново строителство. 

Очакванията на екипа на Unique Estates са високата рентабилност от 6-8 на 100 от дълготраен наем, 13 на 100 - от кратковременен, както и 20-30 на 100 при препродажба, ведно с данъчните облекчения, да доведат до забавни покупко-продажби със спекулативна цел от български жители. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР