Активността на инвеститорите в бизнес имоти в България, Сърбия и

Активността на инвеститорите в бизнес имоти в България, Сърбия и ...

Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г..


Активността на инвеститорите в бизнес имоти в България, Сърбия и Хърватия през тази година се очаква да достигне нивата си от предходната, а в Словения - да нарасне значително, прогнозира консултантската компания CBRE в свой доклад за пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа.

През миналата година България е била най-активният пазар сред четирите страни с дял от 44% от общия обем на трансакциите. Изминалата 2018 г. е била рекордна и за Сърбия, въпреки че тя е имала дял от едва 15% от общия инвестиционен обем. Хърватия е имала дял от 27% от общия обем трансакции, а делът на Словения е достигнал 14%.

Началото на тази година беше белязано от придобиването на десет актива в Словения на местната верига за бързооборотни стоки Mercator от австрийската компания Supernova на цена от 116,6 млн. евро. Друга голяма трансакция от началото на годината е придобиването на офис сградата City Tower в София от гръцкия фонд NBG Pangaea REIC за около 78 млн. евро.

Въпреки че първите месеци на 2019 г. не бяха особено активни и има малко финализирани сделки, редица други трансакции ще бъдат осъществени до края на годината, отбелязва CBRE. Компанията очаква двигател на инвестиционния пазар да бъдат търговските площи, но благодарение на развитието на нови офис проекти този сегмент също ще привлече по-голям интерес от инвеститорите.Още по тематаБизнес имотите в света са привлекли инвестиции за 1 трлн. долараИнвестициите в бизнес имоти в Европа са близо до рекордните равнищаИнвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват през първото полугодие

Свиването на доходността на четирите основни пазара в Югоизточна Европа е продължило и през 2018 г. макар и с по-бавен темп. Доходността от първокласни търговски центрове в Сърбия и Хърватия е останала непроменена, а в Словения и България е отчетен спад с между 25 и 50 базисни пункта. Доходността от първокласни офиси е останала стабилна в целия регион с изключение на Словения, където е отчетен спад от 25 базисни пункта. Доходността от първокласни индустриални имоти се е свила на всички пазари, като в Сърбия и България е намаляла с 25 базисни пункта, а на останалите два пазара – с половин пункт.

Данните на CBRE сочат, че доходността от търговски центрове у нас е била 7% миналата година, а от офиси и логистични имоти – съответно 7,75% и 9%.

34% от чуждестранните инвестиции в бизнес имоти миналата година са дошли от южноафрикански компании, а 15% - от местни инвеститори. Испания и Полша имат дял от съответно 13% и 8%.
1234»-->Още по темата:Българияофис площитърговски площиинвестиции в бизнес имотиCBREиндустриални имоти

Последни новини В Италия се задава мащабна транспортна стачкаВ Италия се задава мащабна транспортна стачкаАнгелкова: Догодина ще има повече пари за туристическа реклама на БългарияАнгелкова: Догодина ще има повече пари за туристическа реклама на България1Николай Майстер: Промени в директорските бордове – не заради паритета на половетеНиколай Майстер: Промени в директорските бордове – не заради паритета на половетевидеоВойната между Wirecard и Financial Times навлезе в нова фазаВойната между Wirecard и Financial Times навлезе в нова фазаРемонтът на Столичната библиотека трябва да приключи до края на септемвриРемонтът на Столичната библиотека трябва да приключи до края на септемвриUniCredit обмисля закриването на 10 хил. работни местаUniCredit обмисля закриването на 10 хил. работни местаСлабото търсене натежа върху приходите на Petra DiamondsСлабото търсене натежа върху приходите на Petra DiamondsБизнесът пак сезира КЗК за нарушения при търговията с токБизнесът пак сезира КЗК за нарушения при търговията с токТуристите са по-малко, но приходите са нараснали, изчисли Валери СимеоновТуристите са по-малко, но приходите са нараснали, изчисли Валери Симеонов Още по тематаТвърде много информация: Амстердам спира отварянето на нови центрове за данниТвърде много информация: Амстердам спира отварянето на нови центрове за данниОбемът на строящите се офис площи в София надхвърля 450 хил. кв. мОбемът на строящите се офис площи в София надхвърля 450 хил. кв. мPrologis придобива портфейл от индустриални имоти в САЩ за 4 млрд. долараPrologis придобива портфейл от индустриални имоти в САЩ за 4 млрд. долараКитайският конкурент на WeWork планира IPO в САЩ догодинаКитайският конкурент на WeWork планира IPO в САЩ догодинаПазарът на аутлети в Москва ще отбележи ръст от 72% тази годинаПазарът на аутлети в Москва ще отбележи ръст от 72% тази годинаЖилищният сектор в Европа е сред най-привлекателните за инвестиции през 2019 г.Жилищният сектор в Европа е сред най-привлекателните за инвестиции през 2019 г.2Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна ЕвропаСобственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна ЕвропаХонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в светаХонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света2019 г. започва силно за инвестициите в хотели в Европа2019 г. започва силно за инвестициите в хотели в Европа Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар$(function(){ $.ibgws_comments({ site: `2`, item: `1`, itemid: `286155`, ajax: ``, vip: ``

Източник: investor.bg