Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от

...
Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от
Коментари Харесай

Проф. Гетов: До месец пускат коктейла с готови антитела за лечение на COVID-19

Активно се работи по стартирането в приложимост на коктейла от моноклонални тела. Това сподели пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите.

„ Това са характерни артикули за терапия за към този момент болни пациенти. Те са в друго съотношения. Това са подготвени антитела, които защищават пациента от затруднения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат утвърдени по процедурата за състрадателна приложимост. Тази процедура е характерна и се ползва в избрани лечебни заведения. Вероятно при започване на април ще бъдат налични “.

Проф. Гетов акцентира, че защото вирусът непрестанно мутира, не може да се каже сигурно коя ваксина е ефикасна за новите разновидности.

„ За английския имунизациите са ефикасни. Работи се интензивно за редизайна на имунизациите за другите разновидности на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите разновидности... Възможно е хората, получили втора доза, да би трябвало да получат трета, която да покрива новите разновидности “.

Европейската организация по медикаментите е почнала поетапната оценка на съветската ваксина „ Спутник V “, като оптимистичният вид за период за издаване на разрешителното е началото на май.

„ Адмирирам хората да оповестяват на Българската организация по медикаментите за ваксиналните реакции. Ваксината на „ АстраЗенека “ е малко по-агресивна, само че всички реакции са разказани в продуктовата информация. Те са естествени предвид на вида ваксина и хората не трябва да се тормозят. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, само че това зависи от настройката на самостоятелния имунитет “, добави проф. Гетов.

Проф. Илко Гетов посъветва дамите да не възнамеряват бременност към три месеца след имунизиране.

„ На този стадий няма никакви терзания за хората с хронични болести, за тях е целесъобразно имунизирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от имунизиране три седмици преди и три седмици след лечението “.

Проф. Гетов разясни, че няма общо предписание коя ваксина за какъв вид човек е по-добра, по тази причина пациентът би трябвало да получи рекомендация от персоналния си доктор.

„ Една година би бил сигурният период, в който имунизацията ще ни пази. За разлика от добития имунитет след преболедуване, сигурно имунизациите построяват по-дълъг и по-траен имунитет “.

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че при започване на лятото „ ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата “, откакто бъде покрита задачата за имунизиране на огромна част от популацията и откакто доста хора към този момент ще са срещнали SARS-CoV-2.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР